Színes

Máris vizsgálják a cenzorok az orosz drag queenek műsorát

fotó: YouTube / Násztya Ivlejeva

 

A RuPaul’s Drag Race sikerén felbuzdulva egy orosz influencer, Násztya Ivlejeva maga is belevágott egy drag tehetségkutató verseny összehozásába. Helyi LMBTQ aktivsták szerint azonban a műsora valójában semmi másról nem szól, csupán az egykori Playboy-modellről.

Ivlejeva az orosz Playboy címlapján is szerepelt, de igazából a közösségi médiában van elemében – az Instagramon közel 19 millió, a YouTube csatornáján 4,5 millió követője van. Ez utóbbin készített Királykobrák címmel drag tehetségkutató műsort. Ez önmagában elég meglepő ötlet abban az országban, ahol 2013-ban bevezették a melegpropaganda ellenes törvényt, ami a gyakorlatban mindent tilt, ami akár csak érintőlegesen is megjeleníti az LMBTQ közösséget.

 

 

Bírálói szerint ez a veszély nem fenyegeti most a műsort, mert igazából a heteroszexuális Ivlejeva saját magát állította a középpontba, és csak díszletként használja a drag queeneket – a műsor elején az influencer egy hintán ülve ereszkedik le közéjük. Műsora pedig lehetőséget sem ad a versenyzőknek arra, hogy beszéljenek saját tapasztalataikról, küzdelmeikről.

„Számomra ennek a műsornak semmi köze sincs az oroszországi LMBTQ közösséghez, mert az adásban sehol nem hangzott el, hogy a műsor LMBTQ emberekről szólna” – mondta a The Moscow Timesnak Nyikita Andrijanov, a Tetki nevű orosz LMBTQ történelmi projekt alapítója.

Ivlejeva fél éve már a magyar nyelvű hírekbe is bekerült, amikor 199 darab be nem fizetett közlekedési bírság után a rendőrség elkobozta a 179 millió forintot érő Lamborghinijét.

A Királykobrák első epizódja azzal a nyilatkozattal kezdődik, hogy a műsornak nem célja „a hagyományostól eltérő szexuális attitűdök kialakítása”. Andrijanov szerint a fő probléma az elhallgatás, az adás ugyanis azt sugallja, hogy LMBTQ emberek nem is léteznek, és hogy mindez csupán showbiznisz.

Mindenesetre az első panaszok máris befutottak az orosz hírközlési felügyelethez és a főügyészséghez, hogy vizsgálják meg, a műsorban megjelent-e „a hagyományostól eltérő értékek propagandája”. Ivlejeva szerint az orosz drag tehetségkutatónak az a jó oldala, hogy a helyi mainstreambe is bevezeti a műfajt, Andrijanov azonban nem ért ezzel egyet:

„Az egyetlen dolog, amit ez a show tehet a közösségért, hogy a szereplő drag queenek kapnak néhány perc hírnevet, és esetleg gyűjtenek néhány új követőt az Instagramon.”

 

 

 

Pár félmeztelen modell miatt melegpropagandától rettegnek az orosz hatóságok

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb