Kultúra

Máris kiborult a szélsőjobb az első meleg témájú ukrán film miatt

 

Az ukrán hírügynökségek a héten számoltak be arról, hogy az első ukrán LMBTQ mozifilm 20 millió hrivnya (245 millió forint) támogatást nyert az állami filmügynökség pályázatán. A Мой юный принц (Ifjú hercegem) című film egy gazdag családban felnőtt, 17 éves fiúról szól, fényűző életébe pedig az hoz változást, hogy beleszeret egy másik fiúba.

Az Ukrajnában forgatott első meleg témájú film, ami ráadásul még állami pénzt is kapott, rögtön kiverte a biztosítékot egyes politikusoknál és a szélsőjobbnál egyaránt. Regina Maryanovska-Davidson a The Daily Beastnek beszélt arról, hogy az egyik parlamenti képviselő, az orosz-párti Vadim Rabinovich volt az első, aki kritizálta a projektet, ezután pedig az orosz kormánypropaganda azzal kezdte gúnyolni Ukrajnát, hogy az ország imádja a melegeket.

 

 

Ennél jóval komolyabb veszélyt jelent, hogy az ukrán szélsőjobb máris célkeresztbe vette a film rendezőjét. A feketébe öltözött szélsőségesek rendszeresen járőröznek szórakozóhelyek közelében, és Catharsis nevű Telegram csatornájukon rendszeresen támadják a nem szláv származású ukránokat, a bevándorlókat, vagy épp az LMBTQ személyeket. Vezetőik között van például az a Evgen Karas, akit egy újság főszerkesztőjének meggyilkolásával vádolnak, és többször követett el erőszakos bűncselekményeket roma emberek ellen. A szélsőségesek egy másik vezetője az a Sergei Korotkykh, akit azzal vádolnak, hogy egy náci zászló előtt két férfit végzett ki.

A Catharsis csatornán nemrég aztán megosztották a filmet rendező Khachatur Vasilian Instagram-profilját, mire a rendezőt életveszélyesen fenyegető üzenetek özönlötték el Vasilian fiókját.

 

 

A filmben a fiatal fiú extravagáns életmódját műalkotások eladásából fedezi a nagymamája, így több híres alkotás is megjelenik majd a filmben, amit a szerelmesek alkotnak újra, köztük például Michelangelo Pietàja, vagy René Magritte csókolózó párja.

A film főszereplője, Peter Ninovsky szerint senkinek sem akarják megbántai a vallási érzékenységét, de a film ellen tiltakozó 3000 aláírásról szólva megjegyezte, hogy egy 40 milliós országban ez azért nem egy óriási szám. Az Ifjú hercegem várható bemutatója 2022 júliusa.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb