Egészség

Maradj pozitív az otthoni izoláció alatt!

Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, ki nyitotta ki Pandóra szelencéjét tavaly Kínában, az viszont bizonyos, hogy ránk szabadult a görög mítoszban felsorolt megannyi ördögi csapás: a betegség, a szenvedés, a bánat és a halál. A történetben, mire Pandóra a szelencéjét visszazárta, már csak a reménység szelleme maradt a dobozba – és így az emberekbe – zárva. Pont az, amire ezekben az időkben most leginkább szükségünk van.

A rendkívüli helyzet áldozataként hétköznapjaim rendszere teljesen összedőlt. Többhetes közösségimédia-túladagolást követően levontam a következtetést, hogy még mindig nem tudok énekelni, de roppant jól szórakozom azokon, akik hasonló tehetségtelenséggel vannak megáldva, mégis irigylésre méltó lelkesedéssel énekelnek, és elhivatott odaadással osztják meg a folyamat minden állomását a világgal. Ez roppant szórakoztató, de nem vezet a fejlődés útjára. Bolondok napján arra döbbentem rá, hogy mivel a munkám bizonytalan ideig szünetel, az értelmetlen semmittevés elvesztegetett heteit már soha nem fogom visszakapni. De nem vagyok hajlandó tovább hatványozni azokat. Itt az ideje, hogy kezdjek valamit magammal, és jelenlegi rendszertelen életemet valamilyen rendszerbe szorítsam. Kezdésként feliratkoztam egy online jóga és meditáció tanfolyamra. A hétfő–szerda–pénteki órák lehetővé teszik azt, hogy ne folyjanak teljesen össze a napok. Egyszerű, de roppant hasznos keretet biztosít.

 

 

A művészet és a színház számomra egy mentsvár a nehéz helyzetekben. Egy olyan természetfeletti erő, ami magával ragad és kizökkent a rideg valóság nem kívánt óráiból. A világ számos országában zárva tartanak a színházak és a koncerttermek az emberek védelme és egészségünk megőrzése érdekében. Azonban rengeteg művészeti intézmény online koncertekkel, előadásokkal teszi kulturáltabbá az újonnan kialakult élethelyzetet. Áprilistól csütörtök esténként a Londoni Nemzeti Színház felvételről közvetíti legsikeresebb darabjait. A repertoár első előadását higgadt izgatottsággal néztem végig a kanapén, vasalt ingbe és alkalmi nadrágba préselve magam. James Corden főszereplésével az Egy ember, két góré című darab zseniális szórakozást nyújtott a már megszürkülni látszó izolált hétköznapok sorában. A The Guardian brit napilap a „National Theatre egyik legviccesebb produkciójának” tartja, és öt csillaggal illette a darabot, amit majdnem egymillióan néztünk együtt otthonunk zártságából a világ valamely szegletéből. Az előadás után élő virtuális beszélgetésre is nyílt lehetőség. A műsor hetente frissül, tehát minden darab csak egy hétig tekinthető meg.

Szombatonként virtuális múzeumlátogatásra sietek Párizstól Szöulig. Az amszterdami Van Gogh múzeum is tart például virtuális tárlatvezetést. Van Gogh Tavaszi kert című alkotása, amit a napokban, a művész születésnapján loptak el egy holland múzeumból, virtuálisan még megtekinthető. A kultúrát nem lehet bezárni, és általa mi is szabadok lehetünk.

 

 

„Amikor már képtelenek vagyunk változtatni egy helyzeten, feladatunk önmagunk megváltoztatása” – vallotta Viktor Emil Frankl holokauszt-túlélő pszichiáter. Megjárván négy koncentrációs tábort, Frankl nem a kegyetlen igazságtalanság elfogadását vagy annak feldolgozását tartja szem előtt, hanem a jövőbe tekint, és a fejlődés útjára terel. Sok mindentől igen, de hozzáállásunk megválasztásától senki semmilyen körülmények között nem tud megfosztani bennünket. Az élet értelme szerinte abban rejlik, hogy célt találjunk. Ha egyértelmű a „miért”, akkor az élet minden „hogyan” kérdésével szembe tudunk nézni. Reményvesztett, erőpróbáló helyzetekben is találni kell egy biztos célt, amely motivál, inspirál minket, hogy képesek legyünk jobbá tenni a világot.

Ha így akarsz cselekedni, akkor a legsötétebb pillanatokban kell a legtöbbet és abból is a legjobbat nyújtanod. A világot bárki bármikor megváltoztathatja. A remény hatalma, ötvözve az ember kitartásával, mágikus erőkkel bír. Egyetlen ember is megválthatja a világot azáltal, hogy reményt ad másoknak.

A világ persze magától is változik. Mi pedig vele változunk. Azonban hozzájárulhatunk a változás irányához és mértékéhez is. Változtasd meg a világot! Alkoss egy új világot! Válts paradigmát! A kaotikus szorongás és a frusztrált bezártság közepette ismerd fel ezt a különleges lehetőséget, amit most kaptál! Lehetőséged nyílt arra, hogy megváltoztasd rutinjaid, szokásaid és hiedelmeid. Lehetőséget kaptál továbbá, hogy öntudatosabbá, rugalmasabbá, együttérzőbbé, alkalmazkodóvá, de leginkább találékonyabbá válj, és ilyenné változtasd környezeted is. Találd ki, mivel tehetnéd jobbá saját és mások életét! Cselekedj gyorsan, de megfontolt tudatossággal! Ez az alkalom, amit most kaptál, nem tart örökké. Csupán pár hét vagy hónap. Élvezd, és használd ki!

 

 

Egy ilyen helyzetben nem egyszerű célokat megfogalmazni, de nem lehetetlen. Ne essünk teljes apátiába! Nem szabad kényszerszabadságra küldeni magunkat. Képezd magad! Hatalmas mennyiségű online tanfolyam áll rendelkezésre. Tanulj nyelveket! Eleveníts fel egy régi hobbit, vagy találj egy újat! Én már lehoztam a padlásról a jobb napokat látott festőállványomat és vakrámára feszítettem a vásznat. Már csak az ihletre várok. Továbbá már csíráztatom a babot, és ültetésre kész a paradicsomom is. Tölthetjük hasznosan otthonunkba zárt napjainkat ebben a helyzetben is. Kellemes megváltó és megváltoztató időtöltést kívánok mindenkinek!

Fazekas Achilles

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb