Hírek

Már több mint 200 ezer aláírásnál tart a petíció a házassági egyenlőségért Kínában

A távol-keleti ország egyenlőségért harcoló aktivistái elindítottak egy petíciót, amely segítségével legalizálhatnák a házassági egyenlőséget. A petíció célja csupán 100 ezer aláírás volt, ám ezt napokon belül sikerült elérniük.

Az aláírások ellenére azonban a kínai kormány csekély jelét mutatta annak, hogy fontolóra venné az indítványozást. Még az idei év augusztusában az egyik szóvivő ki is jelentette, hogy semmiképpen nem fogják követni Tajvan döntését, ahol az ázsiai országok között elsőként legalizálták az azonos neműek házasságát.

 

 

Egy sajtótájékoztatón Zang Tiewei, aki a parlament jogi ügyeiben az ország képviselője, úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzet tökéletesen illik a nemzetükhöz, a történelmi és a kulturális hagyományokhoz. Azt is megjegyezte, hogy más országok is akadnak a világban rajtuk kívül, akik még nem tettek lépést az azonos neműek házasságának legalizálásnak ügyében – számol be róla a Gay Times.

Sokan, köztük Ling Gu, leszbikus nő is úgy érzi, azzal, hogy nem része életüknek a házassághoz való jog, olyan, mintha lenne egy küldetésük, amit sosem tudnak véghezvinni. Egy kirakós, amelynek mindig lesz egy hiányzó darabkája, ami végig kíséri az LMBTQ közösség életét Kínában.

Kína LMBTQ jogi szervezetei tisztában vannak vele, hogy nagy valószínűséggel a kormány nem fogja figyelembe venni petíciójukat, akármennyi aláírást is gyűjtenek össze, de legalább az ország vezetői és a törvényhozók tudomására jut, hogy igenis szükség van a házasságkötésre az LMBTQ közösségen belül is. Azt például máris pozitív jelnek tekintik, hogy egyre növekszik azok száma a társadalomban, akik támogatnák a házassági egyenlőség bevezetését.

Bár Kínában legalizálták a homoszexualitást, az országban mégis inkább afelé tesznek lépéseket, hogy cenzúrázzák a médiában az LMBTQ közösséget. Erre vehetjük példának a 2018-as Eurovízió esetét, amikor egyszerűen „kivágták” a műsorból Írország produkcióját, ahol két férfi táncolt egymással. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy Kína örömmel rövidíti le a queer énekesekről szóló filmeket és beszédeket is, de már teljes filmeket is betiltottak, mint például a Szólíts a nevedent.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb