Hírek

Már több mint 100 ezren kérik az ombudsmantól a transzellenes törvény vizsgálatát

Nem sokkal azután, hogy május 19-én az országgyűlés elfogadta a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot, az Amnesty International Magyarország jogvédő szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, amelyben kérték Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, hogy vizsgálja a törvényt és küldje az Alkotmánybíróság elé.  A kezdeményezéséhez akkor csatlakozott a Budapest Pride, a Háttér Társaság, Magyar LMBT Szövetség és a Prizma transz közösség is.

Itt az ideje, hogy az alapvető jogok biztosa éljen alkotmányos jogával, és védelmébe vegye a transz embereket. Bízunk benne, hogy Kozma Ákos végre megérti a helyzet súlyosságát, és a törvényeknek és esküjének megfelelően kiáll az alapvető jogok mellett. A nép ügyvédjeként most megmutathatja, hogy valóban feladatának tartja az alapvető jogok védelmét.” – olvasható az Amnesty Facebook-bejegyzésében. A szervezet önkéntesei és a Háttér Társaság képviselői ma délután átadták az ombudsman hivatalának az összegyűjtött több mint 100 ezer aláírást.

A petíciót Magyarországról több mint 13 ezren írták alá, 17 másik országból pedig még legalább 91 ezer ember írt az ombudsmannak.

 

 

Víg Dávid és Ördög Ivett | Fotó: Amnesty International Hungary

 

A 13 órakor az alapvető jogok biztosának panaszirodája előtt tartott sajtótájékoztatón Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója elmondta: “Évente kevesebb, mint 6000 panasz érkezik az ombudsman hivatalába átlagosan. Most ebben az egy ügyben, csak Magyarországról több mint 13 ezren kérték az ombudsmant, hogy cselekedjen. A helyzet jogi megítélése egyértelmű, most Kozma Ákoson a világ szeme.

Ördög Ivett, transz aktivista pedig azt emelte ki: „Transz emberként az életünk folyamatos kellemetlenségek és megaláztatások sora a valódi nemünket tükröző dokumentumok nélkül. Ez a törvény egy idő után el fog bukni, de addig is nagyon sok ember életét teszi tönkre, ezért nem várhat tovább az ombudsman.

 

„Nem egy arctalan tömeg vagyunk”

 

Previous post

Filmajánló: Ha tudnád

Next post

Az önkormányzat nem akart pride-ot, de a lakók máshogy gondolták