Hírek

Már több mint 100 ezren kérik az ombudsmantól a transzellenes törvény vizsgálatát

Nem sokkal azután, hogy május 19-én az országgyűlés elfogadta a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot, az Amnesty International Magyarország jogvédő szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, amelyben kérték Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, hogy vizsgálja a törvényt és küldje az Alkotmánybíróság elé.  A kezdeményezéséhez akkor csatlakozott a Budapest Pride, a Háttér Társaság, Magyar LMBT Szövetség és a Prizma transz közösség is.

Itt az ideje, hogy az alapvető jogok biztosa éljen alkotmányos jogával, és védelmébe vegye a transz embereket. Bízunk benne, hogy Kozma Ákos végre megérti a helyzet súlyosságát, és a törvényeknek és esküjének megfelelően kiáll az alapvető jogok mellett. A nép ügyvédjeként most megmutathatja, hogy valóban feladatának tartja az alapvető jogok védelmét.” – olvasható az Amnesty Facebook-bejegyzésében. A szervezet önkéntesei és a Háttér Társaság képviselői ma délután átadták az ombudsman hivatalának az összegyűjtött több mint 100 ezer aláírást.

A petíciót Magyarországról több mint 13 ezren írták alá, 17 másik országból pedig még legalább 91 ezer ember írt az ombudsmannak.

 

 

Víg Dávid és Ördög Ivett | Fotó: Amnesty International Hungary

 

A 13 órakor az alapvető jogok biztosának panaszirodája előtt tartott sajtótájékoztatón Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója elmondta: “Évente kevesebb, mint 6000 panasz érkezik az ombudsman hivatalába átlagosan. Most ebben az egy ügyben, csak Magyarországról több mint 13 ezren kérték az ombudsmant, hogy cselekedjen. A helyzet jogi megítélése egyértelmű, most Kozma Ákoson a világ szeme.

Ördög Ivett, transz aktivista pedig azt emelte ki: „Transz emberként az életünk folyamatos kellemetlenségek és megaláztatások sora a valódi nemünket tükröző dokumentumok nélkül. Ez a törvény egy idő után el fog bukni, de addig is nagyon sok ember életét teszi tönkre, ezért nem várhat tovább az ombudsman.

 

„Nem egy arctalan tömeg vagyunk”

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés