Nagyvilág

Már templomban is házasodhatnak az északír azonos nemű párok

Bő fél évvel azután, hogy az első azonos nemű pár kimondta a boldogító igent, szeptember elsejétől egyházi esküvőre is lehetősége van a meleg és leszbikus pároknak Észak-Írországban. A dátum azt a napot jelzi, amikor a párok először beadhatják a kérelmet, így az első ceremóniákra várhatóan a hónap végén kerül sor.

 

Robyn Peoples és Sharni Edwards, Észak-Írország első házasodó azonos nemű párja

 

Bár a törvény úgy lett megalkotva, hogy a papoknak lehetőségük van megtagadni a párok összeadását, a legtöbb egyház képviselője üdvözölte a döntést. „Nagyszerű hír ez azoknak a pároknak, akik barátaik, rokonaik és Isten színe előtt szeretnék ünnepelni házasságukat” – nyilatkozta Chris Hudson lelkész, hozzátéve, hogy nála már több pár is jelentkezett, hogy adja össze őket templomában.

Az Egyesült Királyságban Észak-Írország volt az utolsó hely, ahol megvalósult a házassági egyenlőség, méghozzá kaotikus körülmények között. A szavazásra tavaly júliusban került sor, amikor az országban már több mint két éve, 2017 január óta nem volt kormány, sem működő parlament. Így a brit parlamenti képviselők szavaztak a házassági egyenlőségről – az igenek hatalmas arányban, 383:73 győztek. A szavazásnál a pártok a  képviselők belátására bízták, hogyan döntenek. Az azonos neműek házasságát Angliában, Walesben és Skóciában 2014-ben fogadták el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin