KultúraSziget2017

Már negyed évszázada a fesztiválok királya – Sziget Fesztivál

Ha nyár, akkor fesztiválok, ha fesztiválok, akkor egyértelműen a Sziget a biztos választás. Elsőrangú környezet, többszáz világsztár fellépő és egy hét féktelen bulizás. Idén lesz 25 éves az esemény, így a szervezők rengeteg izgalmas programmal és kivételesen sokszínű fellépőgárdával készülnek.  

Az idei fesztivál egyik legismertebb neve Pink, aki biztosan felejthetetlen élményt fog nyújtani rajongóinak és minden érdeklődőnek. Az énekesnő koncertjei mindig hatalmas műsort jelentenek, rengeteg akrobatikával, artista- és kortárstánc-elemekkel. Hatalmas név lesz idén Wiz Khalifa, aki terjedelmes rajongótáborral rendelkezik világszerte. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb duóját is sikerült megnyerni a fesztiválnak, úgyhogy a The Chainsmokers zenéjére is lehet tombolni. Tom Odell, a The Pretty Reckless, Steve Aoki is jön, és még lehetne sorolni a sztárokat, a programfüzetet böngészve biztosan mindenkinek megakad több helyen is a szeme. A 25. Sziget Fesztivál eszméletlen erős mezőnnyel győzi le a többi hasonló zenei rendezvényt, hét napon keresztül választékos és izgalmas zenei palettát élvezhet a nagyérdemű, egy rövid cikk kevés is lenne bemutatni ezt az egyedülállóan gazdag és sokszínű felhozatalt. 

Rockstar Photographers – http://www.facebook.com/festivalphotographers/

Egyértelműen a nagyszínpados előadók miatt gyűlik össze mindig a többezres közönség, azonban a többi helyszínről sem érdemes megfeledkezni. Számomra az igazi fesztiválélményt nem is a Nagyszínpad adta eddig, hanem a Magic Mirror és az A38 sátor. Itt olyan feltörekvő és üdítő frissességű művészek láthatók és hallhatók, akik kifejezetten lelkesek – továbbá a közönségüknek is rendkívül hálásak, Rihanna tavalyi attitűdjével ellentétben. 

Előző számunkban már beszámoltunk a Circque du Sziget lélegzetelállító produkcióiról, azonban amikor ott a show véget ér, még színesebb előadás kezdődik a Magic Mirror helyszínén. Világhírű artisták és eszméletlen tehetségek tömkelege találkozik évről-évre ezen a színpadon, a Cirque du Sziget műsorához képest mindössze annyi eltéréssel, hogy a Magic Mirrorban sokkal több művészeti ág keveredik, és a produkciók elengedhetetlen része a humor, továbbá a provokativitás. Idén egy fenomenális ausztrál formáció fogja szórakoztatni az érdeklődőket: a LIMBO már világszerte bizonyította, hogy a világ egyik legizgalmasabb és legszexibb performanszára képesek, így mindenképp érdemes időben érkezni, különben esélytelen a bejutás a sátorba. Ám a leglényegesebb pont a Magic Mirror kapcsán – az esti bulizáson, ismerkedésen túl –, hogy páratlan délutáni programokat is kínál.

A Sziget fennállása óta kiemelt szempont a társadalmi felelőségvállalás. A Magic Mirror minden évben délutáni beszélgetésekkel és különböző kulturális programokkal – például filmvetítésekkel – igyekszik támogatni a magyar és a nemzetközi LMBTQI közösségek fejlődését, összetartását. Az idei Talk show programjában például első délután Steiner Kristóf lesz a beszélgetés kiemelt vendége és levezetője, őt követi Rea Mueller, sőt az erdélyi LMBTQ közösség vezetői is beszámolnak élményeikről. Viszont ez még nem minden, hiszen magát a Humen szerkesztőségét is képviselni fogja Erdei Zsolt a hétfői beszélgetés alkalmával. A különleges személyek felsorakoztatása mellett a témák is meglehetősen érdekesnek számítanak, szó lesz a gyermekvállalásról, a homo- és transzfóbiáról, a meleg társadalmon belüli szegregációról. Steiner Kristóf a lemezjátszó mögött is megmutatja, mire képes, így a fullasztó nyári hőséget üdítő Madonna-slágerek dallamai feledtetik majd. 

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
A fesztiválhangulatnak nem feltétlenül kötelező eleme a minőségi elektronikus zene, legalábbis a Sziget nem elsősorban erre épít, a Telekom Arénában mégis elég erős lesz a DJ-felhozatal – végigolvasva is dobogni kezd az ember szíve és lába. Lesz trance, minimal, house, techno, így mindenki megtalálja a kedvére való elektronikus ütemet. 

Végül mindenképp kiemelném személyes kedvencemet, hiszen újra színpadon lesz Nagy Fruzsina – Halas Dóra – Soharóza: Tabu kollekció című „catwalk koncertje”. Ez a darab nagyon érthetően és egyaránt nagyon élvezhetően beszél a társadalmi problémákról – aki teheti, semmiképp ne hagyja ki! 

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
 Bernhardt Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb