Hírek

Már majdnem minden német egyenlő házasságot akar

A német társadalom túlnyomó többsége támogatja az azonos nemű párok törvényileg biztosított házasságkötését – ez derül ki a Bild am Sonntag magazin megbízásából készített közvélemény-kutatásból.

A válaszadók 75 százaléka, tehát háromnegyede támogatja, hogy a meleg és leszbikus párok is teljes törvényi egyenlőséget kapjanak. További 20 százalék ellenzi az ötletet, a maradék 5 százalék pedig bizonytalan.

A százalékok azért is figyelemfelkeltőek, mert a támogatók aránya magasabb, mint Nagy-Britanniában volt a házassági egyenlőség megteremtése előtt 2014-ben. Akkor a BBC kutatása szerint a britek 68 százaléka támogatta a törvényt, míg 26 ellenezte.

Nem véletlenül került ismét napirendre a téma. Európa vezető gazdaságában 2017 őszén parlamenti választásokat tartanak és a negyedik ciklusáért ringbe szálló Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője e témában nem osztozik a többség véleményében. Számára a házasság továbbra is férfi és nő együttélését jelenti.

Ezzel szemben ellenfelei, például a vele nagykoalícióban kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD), de a Zöldek és a Balpárt (Linke) is előrelépést sürget. A téma várhatóan központi szerepet kap a közelgő és egyre élesedő kampányban.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb