Hírek

Már hivatalos, hogy a meleg elnökjelölt nyerte az első amerikai demokrata előválasztást

Február harmadikán, múlt hétfőn hivatalosan is elkezdődött az Amerikai Egyesült Államokban az előválasztási időszak, amely során mindkét nagy pártban, a demokratáknál és a republikánusoknál is eldől, hogy kit jelölnek elnöknek a november eleji választások előtt.

Korábban már többször is beszámoltunk róla, hogy a jelenleg ellenzékben lévő Demokrata Párt elnökségéért induló jelöltjei között van egy nyíltan meleg férfi, Pete Buttigieg is. A 38 éves férfi korábban 8 éven keresztül egy középnyugati, százezres város (South Bend) polgármestere volt, katonaként szolgált Afganisztánban, különböző szinteken, de 7 nyelvet beszél és pedagógus párjával, valamint két kutyájukkal él együtt.

 

Pete Buttigieg

 

A jelöltségért a teljes ismeretlenségből indult, történelmet írva azzal, hogy ő bármely nagy párt első nyíltan meleg elnökjelöltje és múlt hétfőn újfent történelmet írt azzal, hogy az első előválasztó államban, Iowában végül ő nyerte el a legtöbb delegáltat az ott megszerezhető 41-ből.

Bár egyik ellenfele, Bernie Sanders összességében 2500-zal több szavazatot szerzett, a sajátos szabályoknak köszönhetően Buttigieg mégis több delegálttal távozhat. Minderről azért csak ma számolunk be, mert a szavazatszámláláshoz használt helyi applikáció hibáinak köszönhetően az eredmény is csak most lett hivatalos.

 

Forrás: Politico

 

A következő előválasztó állam február 11-én, azaz holnap New Hampshire, ahol Buttigieg szintén nagyon jó esélyekkel indul, a közvélemény kutatások szerint nem sokkal van lemaradva a már emlegetett Bernie Sanders előtt. A következő két februári állomáson, Dél-Karolinában és Nevadában azonban gondjai adóthatnak, itt ugyanis a demokrata választók jelentékeny része színesbőrű és körükben nagyon alacsony a támogatottsága – ők elsősorban Barack Obama volt alelnökét, Joe Bident támogatják.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb