Hírek

Már a héten megszavazhatják a házassági egyenlőséget Németországban

Angela Merkel taktikai irányváltást hajtott végre a választások közeledtével, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából. Manővere révén a házassági egyenlőség kérdése kikerülhet a politikai viták témái közül, és így a választási kampány kevésbé lesz megosztó és ideológiai jellegű.

“Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, ha házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek”

– mondta a német kancellár. A Merkel vezette CDU-CSU pártszövetség a jelek szerint megenyhült a házassági egyenlőség ügyében. Az ok stratégiai: a választásra készülő konzervatív pártszövetség kénytelen félszemmel a lehetséges koalíciós partnerek felé tekinteni, hogy biztosan kormányt tudjon alakítani Angela Merkel győzelme esetén.

 

 

A szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális FDP is jelezte, csak akkor számolhatnak velük a konzervatívok, ha hajlandóak nyitni a házassági egyenlőség intézménye felé. Merkel kancellár és Horst Seehofer CSU-vezér ezért nem ellenzi a továbbiakban az azonos nemű párok házasságát és a képviselők lelkiismeretére bízzák, miként szavaznak, ha a Bundestagban napirendre kerül a kérdés. A németek 83 százaléka egyébként támogatja az egyenlő házasság bevezetését.

A Bundestag előtt több javaslat fekszik, mert az ellenzéki pártok és az SPD is kezdeményezte már az egyenlő házasság bevezetését. A javaslatok lényege azonos: valamennyi a polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának kiegészítését irányozza elő azzal, hogy azonos nemű párok is házasságra léphetnek. Valamennyi javaslat régóta a Bundestag előtt van, de a koalíciós pártok közötti viták miatt eddig elakadtak a jogi bizottságban.

 

https://www.youtube.com/watch?v=VGKZDZ8GAoM

 

Az elképzelés szerint a tervezetet a jogi bizottság szerdai ülésén elfogadják és a módosítás nélkül előterjesztik szavazásra. A szavazást csütörtökön vagy pénteken, a végéhez közeledő törvényhozási ciklus utolsó előtti vagy utolsó rendes parlamenti ülésnapján tartják. A frakciófegyelem feloldása után biztosra vehető, hogy a Bundestag megszavazza a házassági egyenlőség bevezetését.

 

(hvg.hu)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb