Nagyvilág

Már biztos, hogy miniszter lesz a meleg elnökjelöltből

86 igen és 13 nem szavazat mellett az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa jóváhagyta Joe Biden közlekedési miniszter-jelöltjét, az egykori demokrata elnökjelölt Pete Buttigieg-ot.

Már jelölése is történelmi esemény volt, korábban ugyanis az észak-amerikai országban egyetlen alkalommal sem jelöltek minisztérium élére nyíltan az LMBTQ közösséghez tartozó személyt.

Miután Joe Bident tavaly novemberben elnökké választották, nem volt kérdés, hogy Buttigieg – aki, miután visszalépett a jelöltségtől, Biden egyik nagy támogatója lett, napi szinten ad nyilatkozatot a sajtónak az adminisztráció tevékenységével kapcsolatban – szerepet kap a felálló kormányban, csak az volt kérdés, pontosan milyen pozícióra szánják.

A sajtó akkor azt írta, hogy tekintettel veterán múltjára és idegennyelv-ismeretére, diplomáciai megbízást kaphat, például kínai nagykövetként. Bár sokan megkérdőjelezték, van e elég tapasztalata ahhoz, hogy a közlekedési minisztériumot vezesse, a szenátusi meghallgatásán nagyon pozitív benyomást tett nemcsak a demokrata, de az ellenzéki, republikánus szenátorokra is. Többen megjegyezték, hogy üdítő volt olyan jelölttel beszélgetni, aki láthatóan érti is, amit mond.

 

Pete Buttigieg

 

A férjével tavalyelőtt a Time címlapján is szereplő Pete Buttigieg korábban egy indianai város, a százezer fős South Bend polgármestere volt, majd versenybe szállt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Bár az első előválasztást ő nyerte meg, végül visszalépett a végül a jelölést elnyerő Joe Biden javára.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin