Itthon

Már az Amerikai Egyesült Államok is aggódik a budapesti szivárványzászló-rongálások miatt

Hatalmas port kavart, hogy múlt hétvégén ismeretlen Fradi-drukkerek a ferencvárosi önkormányzat épületéről letépték és felgyújtották a szivárványzászlót (jó hír, hogy a zászlót az önkormányzat másnap pótolta és egy elkövetőt már letartóztatott a rendőrség), majd Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a Főpolgármesteri Hivatal épületéről távolította el a hasonló lobogót.

A gyűlöletbűncselekményekre nemcsak a közösségi média magyar nyelvű szelete, de az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége – egyike a három nagykövetségnek, amely szivárványzászlóval köszöntötte a 25. Budapest Pride-ot – is reagált, méghozzá sajtóközleménnyel.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mély aggodalmát fejezi ki a IX. kerületi városháza ellen pénteken és a főpolgármesteri hivatal ellen vasárnap történtekkel kapcsolatban. A szabad véleménynyilvánítás alapvető jog, amelynek megfélemlítés nélküli gyakorlását lehetővé kell tenni. Egyetlen társadalomban sem szabad tolerálni neonáci és más gyűlöletcsoportokat. Ezek az incidensek különösen aggasztóak tekintettel a tavaly októberi, Auróra közösségi központ elleni hasonló támadásra. Az emberek jogainak védelme mindig fontos annak érdekében, hogy a törvény minden magyar állampolgár számára, beleértve az LMBTI közösséget is, egyenlő védelmet biztosítson” – olvasható az angol nyelvű közleményben, amelyet a követség Facebook-oldalán is megosztottak.

 

 

Szomorúan éles kontrasztot húz ezzel szemben ahogy a kormányközeli média “jeles” figurái reagáltak Novák Előd tettére.

Szentesi Zöldi László, a Mandiner munkatársa felajánlotta, hogy pénzt utal Novák részére, amennyiben pénzbüntetésre ítélik “a pederaszták zászlajának” eltávolítása miatt és hasonlóra bíztatja olvasóit, barátait is. Ugyanezt vállalták Szakács Árpád és Bayer Zsolt újságírók is, előbbi a hatóságok intézkedését “vérlázítónak” ítélte.

Szebeni István, a TV2 műsorvezetője azon borult ki, hogy az “LMBTQ vagy mi” zászlót a magyar zászló és a város jelképe mellé tették ki, méghozzá az Államalapítás ünnepe idején, úgyhogy javasolja a családot jelképező tervezését és kihelyezését ugyanoda. “Képzeljétek! Egymást közt az emberek elfogadjàk a melegeket és pont. De a klasszikus CSALÁD ellentettjét hirdetni gusztustalan és megalázó. Pffffffff. Ti mit gondoltok? Mondjátok el!” – olvasható a bejegyzésben, amelyet érdemes elejétől a végéig elolvasni, minden szava aranyat ér:

 

 

Végső soron nem csak Novák Előd és a Fradi-szurkolók szedték le azokat a színes rongyokat, hanem velük együtt mi, mindannyian. A normális Magyarország” – ez pedig már a Pesti Srácok gondolatmenete.

Mindeközben harminc nagykövetség és kilenc, Magyarországon működő kulturális intézet közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásukról biztosítják az LMBTI-közösséget.

Elismeréssel illetjük az LMBTI civil szervezetek fontos jogvédő munkáját annak érdekében, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül, részesüljön a törvény egyenlő védelmében.  A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek.

A nemzetközi emberi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül minden ember egyenlő, és ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetik meg diszkrimináció nélkül. Elutasítjuk és elítéljük a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos, zaklató és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján. Támogatjuk az LMBTI egyének és közösségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd, erőszak és diszkrimináció elleni harcot nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken.  Minden országot arra biztatunk, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától vagy nemi identitásától, valamint fontosnak tartjuk, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTI egyének jogait.

A sokféleség ünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. A Budapest Pride-nak van a legrégebbre visszanyúló története hasonló események tekintetében a régióban, és kiemeljük szerepét az LMBTI emberek egyenlő bánásmódjának és társadalmi elfogadásának az előmozdításában, mellyel hozzájárul egy befogadó társadalom kialakításához.

 

Az aláírók: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Ecuador, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb