Hírek

Már 1 milliárd ember élhet házassági egyenlőséggel

Egy ausztrál kutatás szerint már 1 milliárd ember él a világ olyan pontján, ahol azonos nemű párok szabadon összeházasodhatnak. 15 éve még nem volt egyetlen ilyen ember sem.

Fotó: Chrisman Studios
Fotó: Chrisman Studios

Tony Pitman, a melbourne-i LMBT-jogi aktivista szerint a történelmi határátlépés akkor történt meg, amikor pár hónapja Kolumbiában és Mexikó néhány tagállamában engedélyezték a házassági egyenlőséget.

A kutatásból látszik, hogy Európában van a legtöbb ország, ahol szabadon lehet frigyre lépni, ezt követi Dél-Amerika 5, majd Észak-Amerika 2 állammal. Az afrikai kontinensen egyedül a Dél-Afrikai Köztársaságban van engedélyezve az azonos neműek házassága.

“Ha belegondolunk a házassági egyenlőséget először Hollandiában vezették be 2001-ben, ami azt jelenti, hogy 15 év alatt jutottunk el a nulláról az 1 milliárdra. Ez egy hihetetlen társadalmi fejlődés. Mi pedig tanúi vagyunk egy globális, történelmi váltásnak” – mondta Pitman.

házassági egyenlőség a földön
A rózsaszínnel jelzett országokban teljesen engedélyezett az azonos neműek házassága, míg a lilával jelzettekben csak bizonyos tagállamokban

A Föld lakossága jelen pillanatban 7,33 milliárd, így el lehet mondani, hogy az emberek 13,8 százaléka él olyan helyen, ahol engedélyezett a házassági egyenlőség. A legtöbben az Egyesült Államokban élnek így, ezt követi Brazília, majd Franciaország. Mexikóban csak pár államban lehet szabadon házasodni, de az elnök nemrégen kijelentette, mindent megtesz, hogy az egész országban be legyen vezetve.

Pitman hiszi, hogy 2016 végére tovább nőhet ez a szám, ha például Ausztráliában is igent mondanak a házassági egyenlőségre. “Nagyon kiábrándító, hogy az ausztrálok sosem mondhatják majd el, hogy benne voltak az első milliárdban. Ez egy szomorú történelmi tény, és egyben egy üzenet is a mi gerinctelen, szürke politikusainknak” – jegyezte meg az aktivista.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb