Utazás

Málta – Földi paradicsom a Földközi-tenger szívében

A máltai szigetcsoport a föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet: a telek enyhék, a napsütéses napok száma több, mint háromszáz. Míg a forró nyári napok a strandoláshoz ideálisak, a mérsékeltebb őszi és téli hónapok roppant kedvezőek a hosszabb utakhoz, kirándulásokhoz a garrigue-bozóttal borított pompás máltai tájakon. A partmenti szakaszok gyakran látványos, meredek sziklafalakban végződnek – elég, ha csak a lélegzetelállító Dingli-sziklákat említjük –, de itt találhatók a törésvonalak mentén a hosszú vándorlásokra lehetőséget nyújtó Victoria-vonalak is. Ha inkább csak sétálgatnánk, a falvakon keresztülhaladó túrák kiváló lehetőséget biztosítanak a helyiekkel való találkozásokra, a helyi kultúrában való elmélyülésre.

A Marsamxett kikötő

A máltai szigetek bővelkednek a különböző kincsekben, régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. Az UNESCO Világörökség három tagja, a világ legrégebbi, önálló megalitikus temploma, a Hal Saflieni-i hipogeum és a barokk főváros, Valletta ékkövek e büszke és ősi tengeri nemzet dicsőségének koronáján. Valletta városa elnyerte az „Európa Kulturális Fővárosa 2018” címet, amelynek kapcsán jelenleg zajlik nagyszabású rehabilitációja és részleges újjáépítése; a városkapu-projektet a világhírű építész, Renzo Piano vezette. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg: a régi főváros, Mdina és Cottonera Három Városa a szemlélőt azonnal a tündérmesék világába repíti – nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek.

Aki inkább a tengerparton szeretne időzni, arra számtalan strand vár: van sziklás, kavicsos és homokos part is. Utóbbiakra a homokot Jordániából szállítják, mert homok igazából nincs Máltán. A strandok közül külön ajánlott a Golden Bay öbölben, ahol rengeteg vízi sportolási lehetőség közül is lehet választani.

 Ha a sok napozás és lubickolás után megéheznénk, minden sarkon találunk minimum egy hangulatos helyet. A máltai konyhára erős hatással volt az olasz, de jobbnál jobbakat lehet enni szinte bárhol. San Giljan gyönyörű öblében különösen izgalmas éttermeket lehet találni. Vásárolni pedig mindenhol lehet, akár a többszáz éves sikátorokban, akár a csillogó, vadonatúj bevásárlóközpontokban. San Giljan Paceville nevű negyede a helyi meleg élet központja: sokáig itt volt a sziget egyetlen melegbárja, az AXM, tavaly decemberben azonban nyitott még egy hely Michelangelo néven. A szigetországban általános az elfogadás az LMBTQ közösség tagjaival szemben, így az említett két helyen kívül gyakorlatilag bárhol találunk melegbarát helyeket, és akkor az egész éven át zajló nyitott szellemiségű bulisorozatokról még nem is beszéltünk.

Az In Guardia történelmi játékok, a Medieval Medina fesztivál, a heti piacok és a hihetetlenül élénk és sűrű kulturális események gondoskodnak arról, hogy soha ne unatkozzunk. A Notte Bianca Vallettában és a Birgufest a történelmi Vittoriosában hatalmas tömegeket mozgósítanak: előbbi rendezvény egy éjszakai vásár és mulatság, utóbbi pedig a város építészeti nevezetességeire hívja fel a figyelmet azzal, hogy gyertyafénnyel világítják ki őket.

Valetta utcái

A kulturális fesztiválok mellett egy legendás buli mellett sem mehetünk el szó nélkül: az Isle of MTV nevű egynapos, nagyszabású fesztivált immár tizedik éve Florianában rendezik meg. A tavalyi évben Wiz Khalifa, Jess Glynne, Steve Aoki és a Clean Bandit szórakoztatta a nagyérdeműt, idén pedig már biztosan együtt rophatjuk a The Chainsmokers slágereire.

Ország: Málta

LMBT jogok: 2014 óta bejegyzett élettársi kapcsolat és örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 28-34 ⁰C közötti átlaghőmérséklet

Időeltolódás: nincs

Utazás: heti két repülőjárat Budapestről Vallettába

Bejutás a városba: négy expressz buszjárattal

 

LMBTQ események, egyéb fesztiválok:

júniusban Malta Pride

 

június 27. Isle of MTV

 

október 7. Notte Bianca (Valletta)

 

október 8-9. Birgufest (Vittoriosa)

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb