Színes

Májusban van a kínai melegek dupla Valentin-napja

A kínai énekes Liu Cong és az influencer Chen ​​Lu közös fotója

 

Most hétvégén volt a kínai melegek Valentin-napja, illetve napjai: ez ugyanis két egymást követő napot jelent.

A május 4-i nemzetközi Star Wars-naphoz hasonlóan (May the fourth) a kínai dátumok eredete is egy szójátékon alapul. A május 20-i dátum számai az 5, 2 és a 0, ennek a számsornak a kiejtése mandarinul arra hasonlít, mintha azt mondanánk: „szeretlek”.

Emiatt május 20. egyébként is a romantika napjának számít Kínában, de ahogy azt a South China Morning Post összegyűjtötte, ott azért több Valentin-nap is van, és a nyugatról érkezett február 14. csupán egy ezek közül.

Van a szerelmeseknek a kínai mitológiából eredő napja, ez a kínai hagyományos naptár szerinti hetedik hónap hetedikére eső Csihszi-fesztivál (idén augusztus 22.). Aztán ott van március 14-én az úgynevezett fehér nap, míg mások szeptember 9-re esküsznek: a 9. hónap 9. napja azért különleges, mert a hagyományos kínai kultúrában a kilences szám az örökkévalóságot jelképezi. A május 20. pedig nemcsak egyfajta Valentin-nappá vált, de a közösségi médiában az 520 bepötyögésével lehet könnyen és gyorsan leírni azt, hogy „én szeretlek téged”.

És itt jön a szójáték, amire a kínai LMBTQ témákkal foglalkozó Cloud Wang hívja fel a figyelmet, és ami miatt a helyi melegek körében kitüntetett figyelmet kap május 20. és május 21.
Míg az 520 tehát azt jelenti, hogy „én szeretlek téged”, addig a mandarin meleg szlengben a 0 a passzív pasikat, az 1 pedig az aktív pasikat jelenti. Így pedig az 520 / 521 számsorok az „én szeretem a passzív/aktív pasit” jelentést kapják.

 

@cloudcloutclaud

520/521 #lgbtq #gay #queer #chinese #learnchinese #mandarin #valentinesday #today

♬ original sound – Cloud Wang

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin