Lifestyle

„Magyarország gyönyörű hely, rengeteg csodálatos emlékünk kötődik hozzá”

Interjú Allie Quigley-vel és Courtney Vandersloottal, a magyar női kosárlabda-válogatott korábbi játékosaival – akik immár boldog házastársak.

A tavalyi év végén fontos hír járta be a magyar sajtót: összeházasodott két női kosárlabdás a magyar válogatottból. A blikkfangos szalagcímek után persze gyorsan kiderült, hogy nem két magyar hölgyről, hanem a Chicago Sky két profi játékosáról, Allie Quigley-ről és Courtney Vanderslootról van szó, akik mindketten éveken keresztül játszottak Magyarországon. Ketten együtt három magyar város hírnevét is öregbítették, de a nemzeti válogatottban is játszhattak. Örömünk persze így sem hagyott alább. És azonnal interjút akartunk.

Így néhány nappal 2019 kezdete előtt mi már sejtettük is, hogy talán megvan az idei év egyik címlapja. Nem hagyhattuk ki a két kosarast. Bár féltünk, hogy kikosaraznak minket. Elnézést. Ezt senki sem tudta volna kihagyni.

Először a Chicago Sky sajtóosztályánál kopogtattunk, ám e-mailünk nem talált válaszra. Aztán rájöttünk, hogy 2019 van, létezik a közösségi média, és egyszerűbb módját is választhatjuk interjúalanyaink megkeresésének. Így hát rákerestünk a lányokra Instagramon. Bár Allie később kijelentette, hogy mindketten igyekszenek védeni a privát szférájukat, a jelek szerint ő azért kicsit nyitottabb. Courtney-t ugyanis bárhogy is kerestük, nem találtuk Allie profilja ezzel szemben azt mutatta, hogy a kosaras igencsak aktív életet él a közösségi médiában. Rögtön írtunk is neki, majd vártunk, számoltuk az időeltolódást, és folyamatosan nézegettük a DM-ünket. Huszonnégy óra múlva jött is a válasz, és örömmel igent mondott a címlap-interjúra.

 

 

Azt egészen addig nem tudtuk, hogyan lesznek fotóink és leginkább címlapfotónk a házastársakról, hiszen nem voltunk naivak: tisztában voltunk azzal, hogy csak miattunk minden bizonnyal nem fognak újra Magyarországra repülni. Majd jött az ötlet: ha már az első leszbikus párt szerepeltető címlapunkra készülünk, akkor miért ne lehetne ez az első esküvői címlapunk is? Amikor pedig Allie és Courtney fotósától megkaptuk a fényképeket, első pillantásra tudtuk, hogy jól döntöttünk. Kevés ilyen szép menyasszonyt és magával ragadó, romantikus képet láttunk.

És tudtunk még egy dolgot: rá kell majd kérdeznünk a két kutyára. De azért előtte másra is kíváncsiak voltunk.

 

 

„Mindkettőnknek hasonló gyerekkora volt, de az Amerikai Egyesült Államok különböző pontjain. Courtney Washington államban nőtt fel, közel Seattle-höz, én pedig Illinois-ban, nem messze Chicagótól. Mindketten ugyanúgy kezdtünk kosárlabdázni: a családjainkkal és a barátainkkal a szabadban” – mesélte a kezdetekről Allie, mikor arról kérdeztük, hogyan fedezték fel a kosárlabdát és végül hogyan váltak profi játékossá. Elmondása szerint gyerekkorukban mindketten próbálkoztak más sportágakkal is, ám végül ebben bizonyultak a legjobbnak. Ezt kezdték el komolyan, immár csapatban is játszani. Olyannyira komolyan, hogy a gimnázium után sem hagyták el a kosárpályát. Sőt, ekkor kezdődött az igazi küzdelem: „Egyetemre mentünk, és éveken át keményen dolgoztunk, hogy bekerüljünk az észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokságba, és végül Európában játszhassunk.”

Európában pedig mindketten Magyarországon játszottak. Volt, ami nem változott: itt is az ország két különböző pontján bizonyíthattak. Allie 2009-ben érkezett hazánkba. Pécsen játszott, majd 2013-ban a magyar válogatottban, ami a világbajnoki selejtezőkre készült. Courtney Győrben, illetve Sopronban, 2017-ben pedig az Európa-bajnokságon hódított a pályán.

Ittlétük alatt persze felfedezték a fővárost is. Budapest varázsereje rájuk is hatással volt, elmondásuk szerint imádták a várost. De Allie-ék alapvetően Magyarországba is beleszerettek. Olyannyira, hogy máig szeretik újabb és újabb szegletét felfedezni: „Magyarország gyönyörű hely, rengeteg csodálatos emlékünk kötődik hozzá. Mindig jó visszatérni, és újabb és újabb városokat felfedezni” – mondta Allie.

 

 

Az itt töltött évek mindkettejük számára kedvesek: „Pécs mindig különleges helyet fog elfoglalni a szívemben. Rengeteg élményem kötődik ide. Remek kávézók, remek csapattagok és edzők. Úgy érzem, itt kezdődött el a karrierem” – meséli Allie. – „Courtney számára Sopron a legkedvesebb magyar város. Ő ott játszhatott a nemzeti válogatottban és az Euroliga döntő négyesében. Kicsi város, de nagyon békés. És tele van jobbnál jobb éttermekkel és kávézókkal.”

Allie és Courtney 2018. december 28-án házasodtak össze, több évnyi együttlét – és persze megannyi magyar élmény – után. „Körülbelül 6 éve találkoztunk Chicagóban. Azt biztosan kijelenthetem, hogy azonnal volt köztünk valami különleges kapcsolódás, de kezdetben csak barátok voltunk és persze csapattársak.”

Ám a barátságból végül szerelem lett, a szerelemből pedig eljegyzés. Courtney kérte meg Allie kezét: „Az eljegyzés egy nagyon szép nyaralóhelyen volt, a Michigan-tónál. Csak ketten voltunk. Tökéletes volt. Courtney csodálatosan megtervezett mindent!” – idézi vissza.

 

 

Ha megnézünk különböző leszbikus menyegzőket a világból, könnyen feltűnhet, hogy a heteroszexuális szokásokhoz némileg igazodva sokan választják a némileg klasszikus dress code-ot: az egyik nő sötét, a másik világos ruhát visel az oltárnál. A másik sokszor előforduló jellegzetesség, hogy a két menyasszony maszkulinabb szerelést ölt magára, akár némileg nőiesített szmokingot. Ám Allie és Courtney esküvői képeit nézve azt láthatjuk, hogy mindketten klasszikus menyasszonyok voltak – igazi hercegnők, mint a filmekben. Fehér csipkeruha, elegáns konty, igazi tündérmese. Ám Allie szerint nem a romantika volt a legfőbb cél, inkább az, hogy a nagy esemény minden szerettük számára szép emlék legyen: „Mindketten szeretünk néha kicsit romantikusak lenni. Úgy gondolom, hogy az esküvőnkkel kapcsolatban mindketten csupán annyit szerettünk volna, hogy a családunk és a barátaink együtt lehessek, hogy közösen ünnepelhessünk és közösen élhessük át ezt a különleges napot. Egy gyönyörű hotelben tartottunk meg Seattle-ben, a vízparton.”

Az esküvői képeket elnézve más fontos személyekre is felfigyelhetünk, akik minden bizonnyal ugyanúgy örültek a menyegzőnek, mint a többi vendég. És remekül mutattak a fotókon is. „Az esküvői képeken a fekete kutya Romeo, a fekete-fehér pedig Gemini. Courtney már az egyetem óta Romeo gazdája, Gemet pedig már közösen fogadtuk be a családba, két éve. Míg Gem velünk szokott utazni a tengerentúlra, Romeo ilyen esetekben Courtney családjánál szokott maradni” – mondta Allie. – „Ők a világ legjobb kutyái.”

„Az esküvőn a kedvenc pillanatom az volt, mikor kimondtuk az igent, majd utána ki kellett mennünk a szabadba, hogy elkészülhessenek rólunk a fotók. Ez volt az a pillanat, mikor végre kettesben lehettünk és közösen élvezhettük a házasságunk első pillanatait.” – mesélte Allie, mikor a romantikus emlékekről faggattuk. Courtney viszont egy klasszikusabb momentumra emlékszik a legszívesebben: „Courtney-nak az volt a legemlékezetesebb momentum, mikor az oltárnál elmondhattuk egymásnak a fogadalmainkat. Érzelmekkel teli, nagyon romantikus pillanat volt. Olyan, amit sose fogunk elfelejteni.”

 

 

Bár a romantikus pillanatok, az esküvő és a magyarországi emlékek megtárgyalása is fontos, beszélnünk kell Allie és Courtney bátorságáról is. A professzionális sportéletben történő előbújások ugyanis máig szenzációnak számítanak, hiszen a sport világában sok esetben máig nem fogadják el az LMBTQ sportolókat, akiknek máig megannyi falat kell ledönteniük maguk körül.

Allie elmondása szerint ő nem érzett maga körül különösebb homofóbiát, ám tisztában van vele, hogy máshol előfordul és jellemző. Igaz, mégsem téma. „Az emberek továbbra sem szeretnének róla beszélni.” Ám Allie azt is kiemeli, hogy az ő pályáján kicsit más a helyzet: „A női kosárlabdások világában eléggé elfogadott LMBTQ embernek lenni. De mindkettőnknek voltak miatta így is nehézségei.”

Allie-ék jövőbeli tervei között a kosárlabda szerepel – szeretnének tovább játszani és további szép eredményeket elérni. Jelenleg mindketten a Chicago Sky játékosai, Allie pedig kétszeres WNBA All-Star. Később pedig bővülhet a család is: néhány év múlva szeretnének gyereket vállalni. Mit mondhatnánk? Sok boldogságot.

És sok csont nélküli kosarat.

Köszönjük a Lloyd Photographers-nek a fényképek biztosítását!

www.lloydphotographers.com

Kanicsár Ádám András

https://www.instagram.com/kanicsar/

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb