Hírek

Magyarország az 55. a világ országai között az LMBTQ közösség helyzetét vizsgálva

A világ folyamatosan mozgásban van. Ha mi is, mert mondjuk éppen utazunk, jól jöhet, ha tudjuk, melyik ország mennyire melegbarát. Vagy mennyire nem.

 

 

Ehhez nyújt segítséget minden évben a Spartacus World által összeállított globális Gay Travel Index. Minden országot és régiót 14 különböző kategória szerint rangsorolnak az alábbiak szerint. Idén először a transzneműek jogai is bekerültek a vizsgált szempontok közé.

Öt kategóriában értékelnek pozitív és negatív pontszám szerint.
1. Diszkriminációellenes jogszabályi környezet
2. Házassági egyenlőség / Bejegyzett élettársi kapcsolat lehetősége
3. Örökbefogadás engedélyezése
4. Transznemű jogok helyzete
5. Egységes beleegyezési korhatár

Kilenc kategória csak negatív pontszámot ér.
1. Vallási befolyás
2. Beutazási tilalom HIV-vel élők számára
3. Melegellenes törvények
4. A homoszexualitás büntetőjogi kategória
5. Tilos a pride-felvonulás
6. Elutasító társadalom
7. Letartóztatások
8. Gyilkosságok
9. Halálbüntetés

A vizsgált 197 ország közül Kanada és Svédország (az idei EuroPride házigazdája) végzett az élen, mindketten 10-10 pontot szereztek. További 12 ország szerepel az élmezőnyben 9-9 ponttal: Németország, Új-Zéland, Spanyolország, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Izland, Hollandia, Norvégia, Réunion (Franciaország tengeren túli megyéje), Egyesült Királyság.

A legrosszabb eredmény nem meglepő módon Csecsenföldhöz kötődik, összesen -16 ponttal került a lista végére.

Eközben az Egyesült Államok idén öt helyet rontva már csak a 39. a vizsgált országok között, köszönhetően a Trump-adminisztráció transzellenes intézkedéseinek.

Magyarország az 55. a listán, Brazíliával, Chilével, Kubával, Mexikóval, Mongóliával egy csoportban. Itthon a transzneműek jogi helyzete, az örökbefogadás kérdése, a vallási befolyás és a házassági egyenlőség alkotmányi tiltása miatt járt alacsony pontszám.

A környező országok közül előttünk van Ausztria (15. hely), Szlovénia (27. hely), Csehország (34. hely), Szlovákia és Horvátország (45. hely). Lemaradva tőlünk Románia és Szerbia (67. hely), Lengyelország (80.hely) és Ukrajna (94. hely).

A teljes lista ITT érhető el.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb