Hírek

A magyarok 48 százaléka támogatja a transzneműek házasságát

Tavaly október 24. és november 7. között az Ipsos közvéleménykutató 16 országra fókuszálva készített online felmérést a társadalomnak a transznemű emberekhez való hozzáállásáról. Ezek az országok: Argentína, Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Japán, Lengyelország, Szerbia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, USA. Ahogy az ebben a témában várható volt, a magyarok szinte minden tekintetben sereghajtók, születtek azért meglepő eredmények.

A részt vevő országok közül nálunk a legtöbben, a válaszadók 56 százalék véli úgy, hogy a transzneműség természetellenes, 43 százalékuk pedig mentális betegségnek tartja. Ennek ellenére csak 12 százalék gondolja azt, hogy a transzneműek – bibliai értelemben – bűnt követnének el.

Csak a magyarok 31 százaléka jelölte azt, hogy országa kezd toleráns lenni a transzneműekkel szemben, ez a legalacsonyabb érték a vizsgált országok között – a 16 országban ez átlagosan 60 százalék. 42 százalék félne a gyerekét egy transznemű embernek bemutatni – ez az érték csak Szerbiában nagyobb, ahol ettől 50 százalék tart.
Nálunk csak a megkérdezettek 41 százaléka akarja, hogy több támogatást és védelmet kapjanak a transzneműek, ez az érték a többi országban átlagosan 60 százalék.

A magyarok 24 százaléka szerint a társadalom már így is túl messze ment annak elfogadásában, ha valaki az ellenkező nem ruháit hordja, és az ellenkező nem életét éli.

Voltak azonban olyan területek, ahol bár a magyarok támogatása a legalacsonyabb, az eredmények mégis bizakodásra adnak okot. Nálunk a megkérdezettek több mint fele szorgalmazná, hogy az állam védje a transzneműeket a diszkriminációtól, 55 százalékuk pedig támogatja a nemi helyreállító műtéteket. A magyarok több mint fele szerint a transzneműek szolgálhatnak a hadseregben, de ami a felmérésben a legmeglepőbb, az a házasság kérdése.

 

Forrás: Global Attitudes Toward Transgender People, Ipsos 2018

 

A magyarok 48 százaléka támogatja, hogy egy transznemű ember házasságot köthessen a születési nemével azonos nemű személlyel.

Bár a házassági egyenlőség kérdése a társadalomban máshogyan jelenik meg, ennél az adatnál érdemes felidézni, hogy a Budapest Pride és az Integrity Lab megbízásából a Závecz Research 2016 október végén országos, reprezentatív közvélemény-kutatást végzett. Akkor az azonos nemű párok házasságát csak 36 százalék támogatta.

A megkérdezett magyarok 5 százalékának van transznemű barátja vagy családtagja, 20 százalékuknak pedig van transznemű ismerőse.

 

A felmérés világszerte összesen közel húszezer, 16-64 év közötti résztvevővel készült.

 

 

A felmérés teljes anyaga ITT érhető el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb