Kultúra

Magyar transznemű író nyerte a rangos sci-fi művészeti díjat

 

Takács Boginak olyan neves külföldi sci-fi kiadványokban jelentek már meg eddig novellái, mint a Strange Horizons, a Clarkesworld és a Lightspeed magazinok. Emellett három éve szerkeszti a transznemű fantasztikus novellákat gyűjtő Transcendent antológiasorozatot.

Személyében most először nyerte el magyar író a science fiction és a fantasy műfajban született művekért és elért eredményekért járó Hugo-díjat, számol be róla az Index.

A Hugót a sci-fi Oscar-díjának is szokás nevezni, Takács Bogit 2018-ban egyszer már jelölték a díjra. Most a sci-fi műfajban cikkező, blogoló szerzőket díjazó fan writer, azaz rajongó írók kategóriájában ő kapta a legtöbb szavazatot.

A magára magyar, zsidó, agender és transznemű besorolást használó író egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy a kisebbségi szerzőket csak akkor kapja fel a média, ha arról írnak, milyen rossz kisebbségben lenni. Takács Bogi szerint azonban ez nem jó irány, és minden kisebbségi író arról írjon, amiről csak szeretne.

„A kisebbségi szerzők elé nagyon sok akadály tornyosul, mire eljutnak a publikációhoz, és ami tényleg megjelenik, az rendszerint nagyon jó. Persze azért ez valamennyire szomorú, sokan szokták mondani, hogy akkor jön majd el a Kánaán, ha kisebbségi szerzők középszerű könyvei is megjelenhetnek, csakúgy, mint a többségi szerzőkéi.”

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés