Kultúra

Magyar melegjogi úttörők – Indul a 8. LMBT Történeti Hónap

 

Ma startol a 8. LMBT Történeti Hónap. Az idei február csaknem minden napján tanulhatunk valami újat a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek életéről, örömeiről és bánatairól az ókortól napjainkig. Idén Budapest mellett Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is lesznek programok.

Neil McKenna brit meleg aktivista, újságíró és író, Oscar Wilde legnépszerűbb életrajzának szerzője nyitja meg a 8. LMBT Történeti Hónapot 2020. február 1-én 18 órakor a Bálint Házban. A megnyitót követően Rupert Everett A boldog herceg című filmje tekinthető meg.

A Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület által koordinált eseménysorozat célja az LMBT-ügyekkel kapcsolatos ismeretek bővítése és a sztereotípiák, előítéletek csökkentése. Idén 49 különböző filmvetítésre, előadásra, kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, de az események között szerepel kocsmakvíz és városi séta is. Szó lesz a századelő Budapestjén játszódó amerikai regényről, a holokauszt LMBT vonatkozásairól, meleg női ikonokról és a biszexualitás történetéről is.

 

 

A kulturális eseménysorozat központi témája Oscar Wilde, akit 125 éve ítéltek két év fegyházbüntetésre homoszexualitásáért, de a 2020-as év számos más évfordulót is jelöl. 20 éve indult a Melegség és megismerés iskolai program, 25 éve alakult meg a Háttér Társaság, 50 éve rendezték az első New York-i pride felvonulást, és 150 éve jelent meg az első nyíltan meleg témájú regény.

A részletes program az lmbttortenetihonap.hu honlapon érhető el.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb