Kultúra

Magyar és LMBT vonatkozású jelöltek a Golden Globe-on

Tegnap hozták nyilvánosságra a 2016-os Golden Globe-díj jelöltjeit. A listában a cannes-i Nagydíjas Saul fia mellett számos LMBT témájú film is szerepel. Nemes Jeles László előbbi filmje a legjobb idegennyelvű film kategóriájában lehet a legjobb.

Fotó: Serving Cinema
Fotó: Serving Cinema

Ami a többi kategóriát illeti, a hazai siker reménye mellett örömteli az a tény is, hogy csaknem mindegyikben találhatunk valamilyen LMBT vonatkozású jelöltet mind az alkotások, mind pedig az alkotók terén.

A Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével, igaz történet alapján készült Carol című leszbikus dráma kapta összességében a legtöbb jelölést, összesen ötöt: a legjobb drámai film, a legjobb rendező és a legjobb eredeti filmzene mellett a két színésznő egyike is arany gömböcskével térhet haza. Blanchett egyébként eddig három Golden Globe-bal büszkélkedhet, Marát pedig A tetovált lányban nyújtott alakításáért jelölték a díjra 2011-ben.

CateBlanchettCarol

Nagy esélyesnek számít az első, nemmegerősítő műtéten átesett transznemű nő, Lile Elbe története is: A dán lány három kategóriában hozhatja el az Arany Glóbuszt. Eddie Redmayne a legjobb drámai színészek között szinte már sztenderdnek számít, Alicia Vikander azonban még csak most kezd igazán bekerülni a filmes köztudatba. Ő egyébként a legjobb női mellékszereplő díjára is esélyes; az Ex Machina című filmben kétségkívül emlékezetes alakítást nyújtott.

1401x788-oitnb_cas_002_h

A tévés kategóriákban is jó pár LMBT szempontból is érdekes jelölttel találkozhatunk.

A kiváló Transparent három jelölést kapott (legjobb férfi főszereplő és legjobb női mellékszereplő vígjátéksorozatban, legjobb vígjátéksorozat). A hip-hop világával foglalkozó, meleg főszereplővel is rendelkező  Empire két arany gömbre esélyes: a legjobb drámai sorozat, valamint a legjobb női főszereplő drámai sorozatban díjára jelölték. Az Amerikai Horror Storynak a legjobb minisorozat-kategória mellett Lady Gaga alakítása (legjobb női főszereplő minisorozatban) is hozhat egy szobrocskát.

Orange Is The New Black nélkül szinte nincs tévés díjátadó, és nincs ez másképp most sem: a leszbikus, biszexuális, illetve transznemű karaktereket is felvonultató alkotás a legjobb vígjátéksorozat, valamint a legjobb női mellékszereplő díjára is esélyes Uzo Adubának köszönhetően.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb