HírekPride

“Magyar ellenállás” keretében tiltaná be a Budapest Pride-ot a szélsőjobboldal

Meglepetten és felháborodottan tapasztalta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szélsőjobboldali szervezet, hogy az idén 23-ik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Pride már nem négy, sőt nem is tíz napos, hanem egy teljes hónapon keresztül várja programokkal az érdeklődőket.

A HVIM felháborodásának ad hangot, hogy a Budapest Pride elnevezésű homoszexuális propaganda programsorozat idén egy hónapos időtartamú. Mozgalmunk az egész társadalommal szembeni provokációnak tartja, hogy immáron hangsúlyosan jelen van a Keresztények a melegekért szerveződés, ami ökumenikus istentiszteletet is meghirdetett, egyéb kereszténységre hivatkozó programokon túl” – olvasható sajtóközleményükben.

A HVIM július 7-ére, a Budapest Pride felvonulás napjára ellendemonstrációt hirdetett, illetve felszólította a történelmi keresztény egyházakat, hogy „világos állásfoglalással határolódjanak el a devianciát hirdető propagandától és mondják ki azt az alapvető, máig érvényes tanítást, hogy a homoszexualitás összeegyeztethetetlen a kereszténységgel!

Üzengetésből persze a kormánynak is kijutott: “Kíváncsian várjuk, hogy a Fidesz és a Magyar Kormány betiltja-e a Soros-szervezetek által szervezett és támogatott keresztényellenes programsorozatot.

A nemrég a Jobbikból kizárt Toroczkai László által alapított szervezet tavaly is megpróbált fellépni, az egyébként először kordonok nélküli felvonulás ellen, és bár időlegesen lezárta pár tucatnyi tüntető a Lánchidat, a rendőrség végül profin és szabályosan eltávolította őket, a felvonuláson résztvevők pedig semmit sem érzékeltek.

A szélsőjobboldali szervezetek és a Budapest Pride “viszonya” egészen 2008-ra nyúlik vissza. Ekkor sikerült először nagyszámú szélsőjobboldali ellentüntetőnek megzavarnia a Budapest Pride felvonulást. A korábbi több, mint tíz évben a séta mindig nyugodt körülmények között zajlott. Akkor azonban Molotov-koktélokkal, köveket dobálva támadtak a felvonulókra, 13 rendőrautót is megrongáltak az erőszakos ellentüntetők.

Aztán az évek folyásával az erőviszonyok is változni kezdtek: . míg a 2008-2009-ben öt-hatszáz felvonuló állt szemben körülbelül ezer ellentüntetővel, a 2010-es évek elején már több ezer felvonulóval szemben volt pár száz ellentüntető, hogy 2016-ra eljussunk odáig, hogy tizenötezer felvonulóval szemben pár tucat hőzöngő jelentse a magyarnak mondott ellenállást.

FRA EU post inject banner
Previous post

Tízezrek ünnepelték hétvégén a pride-ot szerte Európában

Next post

Magyarországra jön Ricky Martin!