Nagyvilág

Magától kigyógyult a HIV-fertőzésből egy argentin nő

Őssejtkezelés nélkül gyógyulhatott ki a HIV-fertőzésből egy argentin beteg. Ez csupán a második feljegyzett eset, amikor valakinek a szervezete magától képes volt legyőzni a HIV-vírust – számol be többek között a CNN és a Gizmodo.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent beszámoló szerint a korábban HIV-pozitív nő Argentínában, Esperanza városában él – emiatt több helyen Esperanza-betegként is emlegetik. Nyolc évvel ezelőtt, 2013 márciusában diagnosztizálták a HIV-fertőzést. A nemzetközi kutatócsoport szerint a nő ezután nem kapott rendszeres kezelést, ennek ellenére ma már nem mutatja az aktív fertőzés jeleit, és a szervezetében nincs jele az ép vírusnak. A tőle vett 1 milliárd vérsejtből még a legfejlettebb módszerek segítségével sem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét. Ehhez hasonló esettel eddig csak egyszer találkoztak az orvosok: egy kaliforniai nőnél, a jelenleg 67 éves Loreen Willenbergnél.

Az argentin nőnek 2020 márciusában gyereke is született, így a tudósoknak lehetőségük nyílt a méhlepényszövetének vizsgálatára is. Amikor teherbe esett, akkor hat hónapon át tenofovir, emtricitabin és raltegravir hatóanyagú kezelést kapott. Miután megszületett az egészséges gyereke, a terápiáját abbahagyták.

A nő vérében és szövetmintáiban lévő sejtek elemzése során a kutatók nem találtak olyan ép HIV-vírust, amely képes lett volna a szaporodásra. Azt még nem tudják pontosan, hogy a szervezete hogyan volt képes látszólag megszabadulni a replikációra képes vírustól, de úgy vélik, hogy a különböző immunmechanizmusok kombinációja – valószínűleg citotoxikus T-sejtek – játszottak ebben szerepet, de a veleszületett immunmechanizmus is hozzájárulhatott ehhez – írta dr. Xu Yu, a HIV-kutatásokra fókuszáló Ragon Intézet szakembere.

A HIV-kutatásokra fókuszáló Ragon Intézet szakemberei már évek óta vizsgálták a HIV-fertőzöttek egy bizonyos csoportját. Őket “elit kontrollcsoportnak” nevezik, és a jelek szerint mindegyikük olyan immunrendszerrel rendelkezik, amely képes hatékonyan kordában tartani a HIV-fertőzést a szokásos kezelési módok alkalmazása nélkül.

A legtöbb embernél az antivirális kezelésre azért van szükség, hogy ne szaporodjon el a vírus a szervezetben, ezzel pedig megakadályozzák az immunrendszer legyőzését. Ha a kezelés le is tudja vinni annyira a vírus szintjét, hogy az illető már nem lesz veszélyes másokra, a HIV-vírus még mindig megbújhat az egyes sejtekben. Emiatt ha valaki leáll a kezeléssel, a vírus ismét szaporodásnak indulhat.

Világszerte mintegy 38 millió ember él HIV-vel. Kezeletlenül a fertőzés immunhiányos szindrómához, vagyis AIDS-hez, végső soron pedig halálhoz vezethet. Tavaly világszerte mintegy 690 ezer ember halt meg AIDS-szel kapcsolatos betegségekben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb