Nagyvilág

Magas kitüntetést kaptak az első brit HIV jótékonysági szervezet alapítói a királynő születésnapja alkalmából

Noha II. Erzsébet királynő április 21-én született, a kiszámíthatatlan angliai tavasz miatt születésnapi ünnepségeire minden évben nyáron kerül sor. Idén különösen nagy jelentőséget ad neki a platinajubileum, azaz uralkodásának 70. évfordulója. Számos díjat és kitüntetést osztanak ki a következő hetekben és hónapokban magánszemélyeknek és szervezeteknek egyaránt. Utóbbiak közé tartozik a Terrence Higgins Trust, illetve annak társalapítói, akik az elmúlt negyben évben kifejtett munkájukért a Brit Birodalom Rendjének tiszti keresztjében részesültek.

Rupert Whitaker és Martyn Butler jótékonysági és a közegészségügyi szolgálatukért, valamint a HIV elleni küzdelemben betöltött szerepükért kapták meg az elismerést. 1982-ben ők ketten alapították a Terrence Higgins Trustot, méghozzá Terry Higgins halála után, aki az egyik első ember volt, aki az Egyesült Királyságban AIDS okozta komplikációkba halt bele. Higgins Whitaker élettársa és Butler közeli barátja volt.

Amikor Higgins elhunyt, Whitakernek nemcsak a gyásszal, hanem saját HIV-diagnózisával is meg kellett küzdenie. Akkor az orvosok azt mondták neki, hogy hónapjai vannak hátra, de ma is boldog, egészséges életet él az orvostudomány fejlődésének és a gyógyszereknek köszönhetően.

 

Rupert Whitaker és Martyn Butler

 

Amikor a jótékonysági szervezetet megalapították, Butler a személyes telefonszámát adta meg segélyvonalnak, és a lakásában tartotta a Trust gyűléseit. Ma már ez az Egyesült Királyság vezető HIV-vel és szexuális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezete, amely támogatja a HIV-vel élő embereket, teszteket biztosít és a további fertőzések megszűnésén dolgozik.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy munkámat ilyen módon ismerik el” – nyilatkozta Whitaker. “Nagyon hosszú utat tettünk meg Terry 40 évvel ezelőtti halála és a HIV-világjárvány legsötétebb napjai óta, és örülök, hogy a Terrence Higgins Trust társalapításával és a nemzetközi közösségi munkámmal, valamint a közegészségügyi és orvosi munkámmal szakmailag is szerepet játszottam ebben.

Butler hozzátette: “Szeretném ezt a kitüntetést mindazoknak a millióknak ajánlani, akik a HIV áldozatául estek, köztük drága barátomnak, Terrynek, akit negyven évvel ezelőtt veszítettünk el. Terry halála után tudtuk, hogy tenni akarunk valamit, hogy segítsünk másokon, és megakadályozzuk, hogy még több ember haljon meg úgy, mint ő.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb