PrideUtazás

Madrid – 2017 legmelegebb programjának otthona

Madrid egy igazi királyi város, Spanyolország ékköve, a Real Madrid, Velázquez és Cervantes otthona. Akit vonz a történelem, a grandiózus építészet, a pezsgő nagyvárosi forgatag és a kulturális sokszínűség, annak a spanyol fővárosban van a helye.

Madrid felemelkedése a 16. század közepén kezdődött, amikor II. Fülöp király Valladolidból az akkor mindössze 30.000 lelket számláló városba költöztette udvarát. III. és IV. Fülöp uralkodása alatt olyan alkotók fémjelezték a város kulturális felvirágzását, mint Miguel de Cervantes író, Diego Velázquez festő vagy Lope de Vega költő, akiknek alkotásai a mai napig csodálja a világ. A monarchia legfontosabb szimbóluma természetesen a 18. században épült barokk stílusú királyi palota és a hozzá tartozó kertek (Campo del Moro). A palota közvetlen szomszédságában áll a 19. század végén épült Almudena katedrális: a különböző régi stílusokat vegyítő épületben az eredeti díszítés mellett a pop-art helyi képviselőitől is találhatunk alkotásokat. A palotához tartozik a királyi színház is, amely főként operaelőadásairól és klasszikus koncertjeiről híres.

hirdetés

Innen a Calle de Arenal egyenesen Madrid egyik legfontosabb terére, a Puerta del Solra visz minket, ami Madrid sugaras úthálózatának kiindulópontja. A tér kedvelt látványossága az El Oso y el Madroño (A medve és az eperfa) szobra, amely Madrid címerének térbeli verziója. A Calle de Alcalán tovább sétálva először a Cybele térre érünk ki, ahol a városháza épületét, illetve Kübelé istennő szökőkútját csodálhatjuk meg, végül pedig a Puerta de Alcalá nevű diadalívszerű kapuhoz lyukadunk ki. A kaputól néhány méterre van Madrid egyik legnagyobb és legszebb parkjának, a Parque del Buen Retirónak a bejárata, amelynek neve szó szerint azt jelenti, hogy a „nyugodt pihenés parkja”. A park kialakítása a 17. században kezdődött meg; ma a mesterséges tavon és a királyi emlékműveken kívül többek között bájos palotákat, mesterséges dombokat, hangulatos kerti építményeket és egy üvegházat találunk, amit az egykori londoni Kristálypalota inspirált.

Innen pedig már csak egy ugrásra van a Prado, Madrid legnagyobb képzőművészeti múzeuma, ahol a legnagyobb spanyol mesterek művein kívül a klasszikus holland, flamand, németalföldi és itáliai művészek alkotásaiban gyönyörködhetünk. A Prado mellett a „művészet arany háromszögeként” emlegetett három nagy múzeum közül a másik a kettő a Zsófia Királyné Kulturális Központ, illetve a Thyssen-Bornemisza Gyűjtemény. Előbbi épületét egy régi kórházból alakították át, és a 20. századi művészet szerelmeseinek ajánljuk; utóbbi pedig a 14. századtól kezdődően öt évszázad remekműveit tartalmazza.

A spanyol főváros természetesen számtalan melegbarát hellyel büszkélkedik, hiszen az elmúlt években (főképp a 2007-es EuroPride-nak köszönhetően) az itteni pride az egyik legnagyobb LMBT eseménnyé nőtte ki magát a világon. A meleg élet központja azonban a Chueca nevű negyed, ahol mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet: éttermek, bárok, hotelek, ruhaüzletek és specifikus könyvesboltok sokasága várja az ide látogatókat. Az életteli, színes negyedben a művészeti élet is virágzik, egymást érik a kortárs galériák, és a pride ideje alatt egy külön esemény, a Festival Visible is lehetőséget ad az LMBTQ művészek bemutatkozására. Chueca mellett Lavapiés és La Latina azok a városrészek, ahol egyre több melegbarát hely nyílik: ezekben a fiatalos, nyitott negyedekben mindenki bátran felvállalhatja önmagát.

World Pride Madrid 2017

június 23. megnyitó

június 24 – július 2. WorldPride Park

június 26–28. Human Rights Conference

július 1. World Pride Parade

július 2. záróünnepség

2017-ben talán minden eddiginél érdemesebb Madridba látogatni a nyár folyamán, hiszen a spanyol főváros ad otthont az idei World Pride fesztiválnak. A június 23. és július 2. között zajló rendezvény csúcspontja a Pride Parade felvonulás lesz július 1-jén, ahol várhatóan három millióan vonulnak majd a sokszínűséget ünnepelve.

A jelenleg még kétévente tartott fesztivál persze nem csak a felvonulásból áll majd. Kétnapos, nemzetközi emberi jogi konferenciát tartanak június 26–28. között; de az egy hét alatt lesz kulturális fesztivál, valamint kiállítások, koncertek, utcabálok és sportrendezvények is Madrid központjában. A pride egyik különleges helyszíne lesz a WorldPride Park, amely egyfajta „pride faluként” fog üzemelni a rendezvény idején. A hagyományos vásár mellett, ahol étel- és könyvárusok, valamint kézműves standok várnak minket, különféle emberi jogi szervezetek is kivonulnak majd; a parkban felállított színpadon egymást váltják majd a koncertek, a táncelőadások és a szervezetek prezentációi. Mindezek mellett pedig egy külön részleg várja a családos látogatókat arcfestéssel, LEGO-műhellyel, egyéb kulturális és sportprogramokkal.

Kedvcsináló videó:

Juan Carlos Alonso, a World Pride Madrid 2017 elnöke elmesélte, hogy azért is különleges Madrid számára, hogy ők kapták meg a World Pride rendezési jogát, mert éppen negyven évvel ezelőtt, 1977-ben volt az első LMBTQ felvonulás a spanyol fővárosban – akkor még csupán maroknyian követeltek azonos jogokat. Azóta sok idő telt el, és Madrid mára az egyik leginkább toleráns várossá vált a világon.

A World Pride hivatalos légitársasága és fő támogatója az Iberia. A Spanyolországba készülőknek fontos információ, hogy 10%-os kedvezményt biztosítanak erre az időszakra a plakátjaikon szereplő kóddal, amit online jegyvásárlás esetén lehet érvényesíteni.

A 2017-es World Pride az idei EuroPride fesztivál is egyben, a következő világesemény pedig 2019-ben, a Stonewall lázadás 50. évfordulója kapcsán az USA-ban, New Yorkban kerül megrendezésre.

Ország: Spanyolország

LMBT jogok: 2005 óta egyenlő házasság és örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 32-35 ⁰C átlaghőmérséklet

Időeltolódás: nincs

Utazás: napi két közvetlen repülőjárat Budapestről

Bejutás a városba: metró (8-as vonal) busz (200-as és 101-es), expresszbusz (Exprés Aeropuerto) 20 percenként, vonatjáratok (C-1-es elővárosi vonat)

LMBTQ események, egyéb fesztiválok:

  • április 28–30. Union Cup (melegbarát rögbi-bajnokság)

  • június 23 – július 2. World Pride Madrid

  • június, július és december WE Party

  • június 23–25. IX Juegos del Orgullo (évente megrendezett LMBT sportversenyek)

  • szeptember GayDay Madrid

  • november LesGaiCinemad filmfesztivál

  • december 4–11. Mad.Bear 2017

Hozzászólások

Previous post

100 százalékban kínai kézbe kerül a Grindr

Next post

Őszinte videóban beszélt HIV státuszáról a melegpornó-színész