Hírek

Ma van a Transznemű Emlékezés Napja

A Transznemű Emlékezés Napja a gyűlölet-bűncselekmények következtében elhunyt transznemű vagy annak vélt emberek előtt állít tiszteletet. Nagy valószínűséggel a mai nap folyamán is gyilkosság áldozatává válik valaki, ahogy átlagban naponta egy transznemű ember elleni gyilkosság történik. Világszerte ez a szám tavaly 369 embert jelentett, idén pedig eddig 331 transznemű személyt halála került bejelentésre. Bővebb információt az Emlékezésről a Budapest Pride oldalán találhattok.

Fontos, hogy sokszínű közösségünk tagjairól minél többet tudjunk meg, amely segíthet megérteni és átérezni helyzetüket. A Budapest Pride által összeállított kérdések és rájuk adott válaszok is ehhez kívánnak hozzájárulni.

Kik azok a transznemű emberek?

Becslések szerint az emberiség 0.6%-a vallhatja magát transzneműnek. A transzneműség átfogó gyűjtőfogalma mindazon embereknek, akiknek nemi identitása eltér a születésükkor bejegyzett biológiai nemtől.

Mi az a nemi identitás és önkifejezés?

Nemi identitás az, amit az egyén a saját, belső tapasztalatai eredményeként mond ki magáról. Nemi önkifejezés minden olyan fizikai jellemző, megnyilvánulás, amivel egy ember a nemét megjeleníti a külvilág előtt (viselkedés, öltözködés, hajviselet, beszédmód). Transz nőként definiálják magukat azok, akiket születésükkor férfiként anyakönyveztek el, de a nemi identitásuk és/vagy nemi kifejezésük alapján ők nőként határozzák meg magukat. Transz férfi esetében, habár nőként anyakönyveztetik, később férfiként határozza meg magát.

 

 

Mi a gyűlölet-bűncselekmény és ez miért számít annak?

Előítéletes indokból elkövetett bűn, amely indok lehet többek között az áldozat valamilyen csoporthoz való tartozása (vallás), nemzeti, nemi, etnikai hovatartozása, nemi irányultsága. A transz emberek ellen elkövetett gyilkosságok mögött a transzfóbia, szexizmus illetve rasszizmus is állhat.

Magyarországon is gyilkosság áldozatává válnak transznemű emberek?

Az erőszakos, gyűlölet táplálta zaklatások száma Európában illetve Magyarországon is magas. 34%-a a transz embereknek érezte azt, hogy ilyen cselekményeknek volt kitéve. Fontos tudni, hogy Magyarországon csak egyetlen olyan gyűlöletből fakadó gyilkosságról tudunk, ahol transznemű volt az áldozat. Az alacsony számnak az okai szerteágazóak, de sajnos nem a transzfóbia  hiánya a magyarázat. Itthon a transz emberek félelemből és önvédelemből inkább nem fedik fel valódi identitásukat, illetve a gyűlölet bűncselekmények 99.7%-át vagy be sem jelentik, vagy a hatóságok nem határozzák meg annak.

A transzfóbia sajnos nem csak a transznemű áldozatot, hanem megannyi embert is érint:

A legutolsó transznemű áldozat, Avery édesanyja a következőket mondta a fia meggyilkolása után: “Ő az én gyermekem volt, el kellett fogadnom függetlenül attól, hogy biszexuális, meleg, transznemű. Ő az én gyermekem volt és az irányultsága senkit, de senkit nem jogosított fel arra, hogy megölje őt.

A nemrég transznemű elhunyt Bee Love Slater barátai így emlékeznek meg róla: “Mielőtt felválllata volna magát, egyáltalán nem volt önbizalma. Miután megnyílt saját maga és a társadalom előtt, a szemem előtt vált a -Nem tudom, nem vagyok benne biztos- emberből az -Ez vagyok én, bárki bármit mond- emberré. Senki sem tudta megállítani, álmai voltak de legfőképpen élni és megöregedni szeretett volna.

Ez az nap lehetőséget ad arra is, hogy az LMBTQ+ közösség tagja összegyűljenek és beszélgessenek arról, hogyan lehetne biztonságos környezetet kialakítani a transz emberek számára, hogyan lehetne őket támogatni. Sajnos itthon és nemzetközi szinten is találkoznak az érintettek transzfóbiával az LMBTQ+ közösségen belül, amit a szervezeteknek orvosolniuk kell!

November 20-án lehetőségünk van az Aurórában 19:00-tól összegyűlni és megemlékezni a transzfóbia áldozatairól. Az eseményt itt találod.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb