Gasztro

Ma este veszi kezdetét a Gourmet Fesztivál a Millenárison

Már nem csak Budapesten találunk kiváló éttermeket, hiszen nagyon sok vidéki település is igazán jó vendéglátóhelyekkel büszkélkedhet, legyen az a Balaton partján, Észak-Magyarországon vagy éppen a Dél-Alföldön. A gasztronómia szerelmesei pedig természetesen képesek akár száz kilométert is utazni egy jó ebédért, új ízek és séfek remekműveinek megízleléséért.

De miért is mennénk olyan messzire, ha a legjobb éttermek és séfek szinte házhoz jönnek, hiszen a pünkösdi hétvégén, május 17–20. között ismét Gourmet Fesztivál lesz a Millenárison. A Gourmet Fesztivál a hazai gasztronómia legjobbjait (éttermek, cukrászdák és borpincészetek) vonultatja fel a rendezvény mind a négy napján. Idén is ott lesznek a főváros Michelin-csillagos éttermei, a vidék legjobbjai, mi több, ezúttal számos, eddig a Gourmet-n még nem látott étterem is bemutatkozik majd.

Nemzetközi éllovasok a hazai séfek mellett

Az idei évben a fesztivál nemzetközi vendége Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje lesz. Az osztrák szakács étterme 2 Michelin–csillaggal és 19/20 Gault Millau ponttal a világ tizedik legjobb éttermének számít, Reitbauert pedig tavaly az évtized séfjének választotta Ausztriában a Gault Millau. Rajta kívül a varsói gasztroszcéna élvonalába tartozó 4 Bib Gourmand étterem is érkezik majd a Milleránisra.

Közép-Kelet-Európa sztárséfjei mellett találkozhatunk majd Latin-Amerika legjobb női séfjével, Kamilla Seidlerrel, de Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten.

Az idei év sztárjai: gombóc, kaviár, pezsgő

Természetesen, ahogy az elmúlt években, úgy idén sincs Gourmet Fesztivál az év étele nélkül. A rendezők minden évben megjelölnek két témát, arra kérve a sztárséfeket, hogy a saját ételeik elkészítése mellett ezeket is dolgozzák fel a saját értelmezésükben. A szervezők idén szakítottak a korábbi szokásokkal, és a megelőző évek jobbára ikonikus magyar ételei helyett ez a szerepkör most a gombócnak jutott. Ez a tágabb témamegjelölés pedig sokkal nagyobb teret ad, így biztosak lehetünk benne, hogy nagyon különböző dolgokat kóstolhatunk meg az egyes éttermek standjain.

Azt pedig már mindenkinek a saját ízlésére bízzuk, hogy a gombócok közül az édes vagy a sós, a különböző európai vagy esetleg ázsiai változatot, a hús-, burgonya- vagy tésztaalapú, különböző szószokkal párosított verziót, vagy éppen levesbetét formájában kóstolja meg. A lehetőségek tárháza óriási; én már most biztos vagyok benne, hogy bajban leszek, de az édes változat – például egy jó szilvásgombóc formájában – biztosan nem maradhat ki.

Az idei év másik sztárja pedig egy abszolút exkluzív étel, a kaviár, amihez természetesen az elmaradhatatlan pezsgő is társul. A kihívás tehát adott a séfeknek, a fesztiválon kiderül, mit alkotnak ebből a sokáig egyáltalán nem prémium ételnek számító csemegéből, a különböző tokhalak sózott ikrájából.

Az elmúlt időszakban a nagy hagyományokra visszatekintő magyarországi pezsgőgyártás ismét reneszánszát éli. Egyre több pincészet kínálatában szerepelnek a jobbnál jobb habzóborok, amelyek simán versenybe szállhatnak a nagy külföldi márkákkal. A Millenárison lehetőségünk lesz arra, hogy belekóstoljunk a különböző buborékos élvezetekbe, és ezeket rögtön kiváló fogásokkal párosítsuk.

Gasztro-fanatikusok, ne feledjétek: pünkösd hétvégéjén a Millenárison a helyünk. Koccintunk?

Previous post

„Nem tudom elégszer megköszönni a barátaimnak a tőlük kapott bátorságot”

Next post

Hol a legjobb ma az LMBT-közösségnek Európában?