Hírek

Ma este dönt Szlovénia az azonos neműek házasságáról

Szlovénia lehet az első közép-európai ország, ahol törvényessé válik az azonos neműek házassága, amennyiben ma este hét óra körül a Parlament megszavazza. Ha az igenek kerülnek túlsúlyba, a következő lépésben a törvényt továbbítják Borut Pahor elnök részére, aki aláírja azt.

A tervezetet eredetileg az ellenzéki Egyesült Baloldal kezdeményezte, de a kormánykoalíciót alkotó három pártból is kettő támogatja, így egyáltalán nem elvetélt gondolat, hogy győznek az igenek. A Parlament Szociális Bizottságában 11:2 arányban ment át. A benyújtók szerint Szlovénia alkotmánya kiáll állampolgárai teljes egyenlősége mellett, amelyet csak úgy lehet biztosítani, ha a melegeknek és leszbikusoknak is megadják az egyenlő házassághoz való jogot.

Pride Ljubljana belvárosában
Pride Ljubljana belvárosában

2012-ben már próbálkoztak hasonlóval, akkor a Polgári Kezdeményezés a Családokért és a Gyermekek Jogaiért nevű szervezet sikeresen megakadályozta azt. Egy idén februárban készült felmérés szerint azonban a szlovénok 59 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát és 37 százaléka ellenzi egyértelműen.

E sorok írója tavaly ilyenkor az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség elnökségi tagjaként részt vett Ljubljanában, Szlovénia fővárosában egy fogadáson, amelyet a főpolgármester adott. A politikus akkor ott kijelentette, bízik benne, hogy ő lesz az első főpolgármester a Balkánon, aki majd azonos nemű párokat adhat össze. A hétvége során, amelyet az elnökség Ljubljanában töltött, a szivárványzászló kint lebegett a városháza kapuja fölött. Vajon Budapesten mikor lehet részünk hasonlóban?

Az Európai Unióban élő melegek helyzetéről szóló összefoglalónkat ebben a bejegyzésben olvashatjátok.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb