Itthon

Ma emlékezünk meg a transzfóbia áldozatairól

A Transznemű Emlékezés Napján, november 20-án azon transznemű vagy annak vélt emberek előtt tisztelgünk, akik gyűlöletbűncselekmény áldozatává váltak. Az ilyen bűncselekményeket sokszor egyszerre motiválja transzfóbia, homofóbia, rasszizmus és nőgyűlölet. 2019 október és 2020 szeptember között világszerte összesen 350 olyan gyilkosságot dokumentáltak, amelyről biztosan tudjuk, hogy transzfóbia motiválta és transznemű ember volt az áldozata

Az elmúlt egy év a magyar transz közösség számára rendkívüli megpróbáltatást hozott. Az Országgyűlés május 19-én megszavazta a transzneműeket ellehetetlenítő törvényt (a hírhedt 33-as paragrafust). A születési anyakönyvi kivonatban a “nem” kategória “születési nem”-re cserélődött – amit az elsődleges nemi jellegek és a kromoszómák alapján állapítanak meg – és ez az egyén élete során megváltoztathatatlan marad. Így ellehetetlenítődik, hogy a transzneműek megszerezzék a biztonság alapját jelentő iratokat.

A törvény ebben a formában sérti az önazonossághoz való jogot, a magánélethez való jogot, és a nemzetközi emberi jogi normákat is.

Számos hazai és nemzetközi szervezet, többek között az Európai Parlament és annak LMBTQ frakcióközi csoportja is tiltakozott ellene. Miután Áder János aláírta a transz ellenes törvényt, transznemű emberek az anyakönyvi kivonataik elégetésével tiltakoztak a Hősök terén. Eddig nem látott összetartás alakult ki az LMBTQ közösségen belül is. A Humen Magazin az ellenkampány három fontos szereplőjével a törvény elfogadásáról és a jövőről címlapinterjú keretében beszélgetett.

Az Amnesty International Magyarország májusban aláírásgyűjtést indított a 33-as paragrafus ellen, amit IDE kattintva Te is aláírhatsz!

Fontos, hogy közösségünk tagjairól minél többet tudjunk, ami segíthet megérteni és átérezni helyzetüket. A Budapest Pride által összeállított kérdések és rájuk adott válaszok is ehhez kívánnak hozzájárulni.

Kik azok a transznemű emberek?

Becslések szerint az emberiség 0.6%-a vallhatja magát transzneműnek. A transzneműség átfogó gyűjtőfogalma mindazon embereknek, akiknek nemi identitása eltér a születésükkor bejegyzett biológiai nemtől.

Mi az a nemi identitás és önkifejezés?

Nemi identitás az, amit az egyén a saját, belső tapasztalatai eredményeként mond ki magáról. Nemi önkifejezés minden olyan fizikai jellemző, megnyilvánulás, amivel egy ember a nemét megjeleníti a külvilág előtt (viselkedés, öltözködés, hajviselet, beszédmód). Transz nőként definiálják magukat azok, akiket születésükkor férfiként anyakönyveztek el, de a nemi identitásuk és/vagy nemi kifejezésük alapján ők nőként határozzák meg magukat. Transz férfi esetében, habár nőként anyakönyveztetik, később férfiként határozza meg magát.

 

 

Mi a gyűlölet-bűncselekmény és ez miért számít annak?

Előítéletes indokból elkövetett bűn, amely indok lehet többek között az áldozat valamilyen csoporthoz való tartozása (vallás), nemzeti, nemi, etnikai hovatartozása, nemi irányultsága. A transz emberek ellen elkövetett gyilkosságok mögött a transzfóbia, szexizmus illetve rasszizmus is állhat.

Magyarországon is gyilkosság áldozatává válnak transznemű emberek?

Az erőszakos, gyűlölet táplálta zaklatások száma Európában illetve Magyarországon is magas. 34%-a a transz embereknek érezte azt, hogy ilyen cselekményeknek volt kitéve. Fontos tudni, hogy Magyarországon csak egyetlen olyan gyűlöletből fakadó gyilkosságról tudunk, ahol transznemű volt az áldozat. Az alacsony számnak az okai szerteágazóak, de sajnos nem a transzfóbia  hiánya a magyarázat. Itthon a transz emberek félelemből és önvédelemből inkább nem fedik fel valódi identitásukat, illetve a gyűlölet bűncselekmények 99.7%-át vagy be sem jelentik, vagy a hatóságok nem határozzák meg annak.

 

„Nem egy arctalan tömeg vagyunk”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb