Hírek

LMBTQ-zászlós Szűz Mária-plakát miatt tartóztattak le egy lengyel aktivistát

A lengyel hatóságok tegnap néhány órára őrizetbe vettek egy aktivistát, Elżbieta Podlesnát, miután az Amnesty International vendége volt Belgiumban és Hollandiában – közölte a nemzetközi jogvédő szervezet.

Fel vagyunk háborodva, hogy az emberi jogi aktivistát, Elżbieta Podlesnát nevetséges vádak miatt letartóztatták és több órán keresztül őrizetben tartották. Elżbieta nem régen tért haza egy Belgiumból és Hollandiából, ahova az Amnesty International vendégeként utazott” – nyilatkozta Barbora Cernusakova, az Amnesty International európai kutatója.

 

 

A gyanú szerint az 51 éves aktivista „megsértette mások vallási meggyőződését”, miután a rendőrök olyan poszterek másolatait találták az otthonában, amiken a Szűz Mária látható a feje és a vállai felett az LMBTQ-közösséget szimbolizáló szivárványzászló színeiben játszó glóriákkal. A poszterek Płock városában jelentek meg április végén.

Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy Elżbieta bűncselekményt követett volna el, vagyis békés aktivizmusa miatt vették őrizetbe, ezért az Amnesty felszólította a lengyel hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget a lengyel aktivisták és kormányellenes tüntetők megfélemlítésének, és hagyjanak fel az önkényes letartóztatásokkal, mert a békés aktivisták véleménynyilvánításának korlátozása jogellenes.

A jogvédő szervezet úgy tudja, hétfő reggel 6 órakor egy házkutatáson a rendőrség lefoglalta Elżbieta laptopját, mobilját és memóriakártyáit. A nőt a rendőrök már egy ideje figyelik, és információi szerint kérték, hogy hozzáférhessenek a lakásának helyt adó épület belső biztonsági kameráinak felvételeihez is – közölte az Amnesty.

A letartóztatást a lengyel belügyminiszter is bejelentette, ha a nőt elítélik, akár két évet is kaphat – írja a Guardian nyomán a 444.

Previous post

Ahol megrészegülsz a reggelidtől - 10 Sixty Six

Next post

Kristen Stewart szerint nem fontosak a „címkék”