Életmód

LMBTQ turizmus az idei Utazás Kiállításon

Idén első alkalommal került megrendezésre az LMBTQ turizmusra fókuszáló Gay Travel Day az Utazás Kiállítás szakmai napján a Humen Media Group szervezésében. A kiállítás az ország legnagyobb turisztikai eseménye, amit március 2–5. között csaknem 30 ezer látogató keresett fel.

 

A Gay Travel Day a magyar turisztikai szakmának és a médiának igyekezett átfogó képet adni az LMBTQ turizmusban rejlő gazdasági előnyökről, és kimondott célja volt, hogy elindítsa a témában a kommunikációt a turisztikai szegmens hazai szereplői között. Tapasztalat, hogy az LMBTQ turisták körében Budapest népszerű célpontnak számít, de jelenleg semmilyen hivatalos információforrással nem rendelkeznek, amennyiben Budapestet választják úti célnak. Egyedül a Pink Budapest Guide nyújt nekik segítséget – a magyar főváros ezen a téren egyértelmű lemaradásban van, hiszen Európa nagyvárosai már hosszú évek óta nyitottak az LMBTQ turisták felé. Hogy mi is elkezdjük a utolérni a többieket, fontos lépés, hogy a kiállítás itthon először adott teret a Gay Travel Day megrendezésének, amelyen az ismeretek hiányának pótlására is alkalmas volt.

A CMI amerikai piackutató cég 25 éve vizsgálja az LMBTQ csoport vásárlói szokásait. 2016-os felmérésüket 118 országból 28 ezer fő részvételével végezték angol, spanyol, francia és német nyelven. Jelentésüket az ITB Berlin turisztikai börzén rendszeresen publikálják. A legutóbbi felmérésük szerint nyaralásaik során az LMBTQ csoport tagjai egy évben 57 százalékkal többet költenek heteroszexuális társaikhoz képest. „Ennek oka, hogy a csoport jellemzően többet utazik. 40 százalékuk számára elsődleges szempont, hogy a felkeresett ország toleráns legyen” – erről Erdei Zsolt, a rendezvényt szervező Humen Media Group ügyvezetője beszélt.

Hogy ez a tolerancia a gyakorlatban kifizetődik, azt már Steiner Kristóf szemléltette, aki Tel Aviv példájának segítségével mutatta be, hogyan tudott az erősen jobboldali beállítottságú Izrael tengerparti nagyvárosa a melegek kedvelt célpontjává válni, ahol mindenki önmaga lehet. Tel Aviv után Madridról mesélt Alfonso Llopart Basterra, az idei WorldPride főszervezője – különleges megtiszteltetés a város számára, hogy a fesztivál házigazdája lehet idén. Negyven évvel ezelőtt, 1977-ben volt ugyanis az első LMBTQ felvonulás a spanyol fővárosban, ahol akkor még csupán maroknyian követeltek egyenlő jogokat. Azóta sok idő telt el, és Madrid mára az egyik leginkább toleráns hellyé vált a világon. A bolygó egyik kvázi LMBTQ-fővárosává fejlődött település 2007-ben már az EuroPride rendezvényt is megtarthatta, most pedig a spanyol nyelvű városok közül elsőként lehet a világrendezvény helyszíne. A 2017-es WorldPride az idei EuroPride fesztivál is egyben, amire hárommillió látogatót várnak.

A rendezvény vendége volt Szolnok Péter is, a melegbarát portugál légitársaság, a TAP hazai vezetője. Ők nemcsak a portugál, de a brazil nagyvárosokban rendezett éves pride rendezvényekre is speciális kedvezményeket kínálnak. Az Ibizai Idegenforgalmi Hivatal vezetője, Vincent Torres Ferrer kiemelte, hogy az éjszakai életéről híres sziget LMBTQ-barát szolgáltatásokkal várja az utazókat. A helyi pride-ot júniusban rendezik, de Ibiza a tengerparti üdülés mellett gasztronómiája és kulturális kínálata miatt is csábító lehet az LMBTQ turistáknak.

Hogy mit hozhat a jövő Budapest számára? Erről érdekes kerekasztal-beszélgetést tartottak Petróczy Zoltán (Lady Dömper), az AlterEgo házigazdája, Erdős Gábor, a Casati Budapest Hotel igazgatója, és Hübner Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatójának részvételével. Mint elmondták, külföldön úgy tartják, Budapest lehet az új Berlin, Európa egyik melegfővárosa. Ehhez azonban még hiányzik utolsó lépésként az, hogy a városi és állami turizmusmarketing is figyelmet szenteljen a területnek. A globális pink turizmus és marketing azonban mára akkora méretet öltött, hogy lenne helye akár a hazai felsőoktatás tantervében is turizmus szakon.

A Gay Travel Day-re időzítve jelent meg a Humen Travel Különszám is, ami hét ország összesen 19 kedvelt úti célját mutatja be, kifejezetten az LMBTQ közösségre fókuszálva. Az utazáshoz szükséges praktikus tanácsokon és a kötelező látnivalókon túl az egyes városok melegnegyedeiről vagy épp az éves rendezvényekről is találhatunk benne információkat.

A témához kapcsolódóan pedig ajánljuk figyelmetekbe turisztikai kérdőívünket, amit EZEN A LINKEN értek el. Szerintetek mennyire fontos/hiányzik, hogy az LMBTQ terület is megjelenjen a hazai turizmusban?

 

Previous post

Nyálcsorgató - Popsik a világ körül

Next post

Walt Disney személyesen rúgta ki legnagyobb sztárját melegsége miatt