Kultúra

LMBTQ tartalmak az idei Verzión

A november 8. és 16. között zajló 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak idén a fővárosban a Toldi, a Művész és a Kino mozik szolgálnak helyszínül vendégekkel, közönségtalálkozókkal, míg vidéken 5 város, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged és Szombathely kulturális intézményei kapcsolódnak be a programba. A vetítések mellett természetesen lesznek koncertek, bulik, kiállítások, beszélgetések, workshopok és mesterkurzusok is. Akik bármilyen oknál fogva nem tudnak személyesen részt venni, azoknak sem kell elkeseredniük, nem maradnak dokumentumfilmek nélkül, a fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14–20. között vár minden csatlakozni kívánót.

Égető témák, így szól a cím, aminek egyszerre van szó szerint és átvitt értelemben is értendő jelentése. A fesztivál világunk számtalan aktuális kérdésére és égető témájára keresi a választ 70 kreatív dokumentumfilmet bemutatva, amelyek legtöbbje először lesz látható Magyarországon.
A filmek az emberi jogokkal kapcsolatos összes témát érintik, négy közülük LMBTQ kötődésű, persze a többi megtekintésére is bátorítunk mindenkit, mert a felhozatal valóban rendkívül színes és változatos.

Anya ruhái

Az AniDoc szekcióban levetítésre kerülő Anya ruhái (USA, 5 perc, 2018) egy dokumentarista reflexió arról, milyen előbújni. Az ázsiai származású rendező, Jordan Wong queerként hosszú utat járt be, amíg elfogadta magát és megtalálta az intimitás, a nemiség és az önértékelés formáit.

 

Michelle vagyok

A diák és elsőfilmes versenyben bemutatkozó Michelle vagyok (Ukrajna, Hollandia, 20 perc, 2022) a Kijevben élő 20 éves transznemű lány mindennapjaiba enged betekintést a modellfotózástól a Kijev Pride-on keresztül a karácsonyi készülődésig. A magányos Michelle a közösségi médián keresztül kommunikál a nagyvilággal, ahol egyszerre támadják és támogatják. A lány hazalátogat vidékre a családjához és végig vezet minket gyerekkora színhelyén, találkozik régi ismerősökkel, akikkel beszélget az elmúlt időkről, az életről Kijevben és a jövőbeni terveiről, a nemzetközi modellkarrierről is. Olena Siyatovska rendezőnek ez az első filmje, jelenleg a háború elől menekülő ukrán nőkről forgat.

 

Minden érzés a gyomromban

Ugyancsak az AniDoc szekcióban látható a Minden érzés a gyomromban (Horvátország, Portugália, 18 perc, 2020) című, rendkívül szellemesen megrajzolt animációs film, amelyben Matia arról mesél, milyen érzés az ellenséges közeg, a számtalan kudarc, bántalmazás és önpusztító gondolat után végre önmagának lennie. Nőként persze újabb kihívások várnak rá, mint pl. a társkeresés, de legalább szabad és boldog, kedves emberek veszik körül, akiknek nem kell megjátszania magát. A film rendezője Marko Dješka animációs rendező, forgatókönyvíró és képregényművész, egy animációs stúdió társalapítója, akinek filmjeit számos fesztiválon díjazták már.

 

Nelly és Nadine

A nemzetközi verseny egyik szereplője a Nelly és Nadine (Svédország, Belgium, Norvégia, 92 perc, 2022), melynek nyitójelenete egy 1945 áprilisában készült archív felvétel, amin a német koncentrációs táborok női túlélőit szállító hajó köt ki Malmöben. Sok évbe telt, amíg az arcokhoz sikerült neveket találni és kideríteni az egykori túlélők további sorsát. Köztük van Nadine Hwang is, aki láthatóan teljesen máshol van gondolatban ebben az örömteli pillanatban. Vajon mire gondolhat? A válaszhoz egy észak-franciaországi farmig kellett elmenni, ahol egy másik nő, az énekes Nelly Mousset-Vos unokája él, ő meséli el nekünk ezt a valószínűtlen és megkapó szerelmi történetet. Hosszú idő és hatalmas lelkierő kellett hozzá, hogy a padlásra felvitt rengeteg dokumentumot, fotót, levelet és naplóbejegyzést átnézze, illetve további kutatásokba kezdjen, melyekből kiderül, mi történt Nellyvel a koncentrációs táborban, majd a megmenekülését követően. Nagyanyját 1943-ban tartóztatták le Párizsban, előbb börtönbe, onnan pedig a ravensbrücki koncentrációs táborba került, ahol megismerkedett a spanyolországi kínai nagykövet lányával, Nadine-nal és egymásba szerettek. A háború után újra egymásra találtak és együtt éltek. Egy fájóan szép huszadik századi szerelmi történet bontakozik ki előttünk – titkos női szalonokkal, kémekkel, kényszermunkával, kettős élettel és partikkal -, melynek minden további részlete kiderül a dokumentumfilmből, ami a Berlinale Panorama szekciójában debütált és elnyerte a Teddyt. Rendezője, a svéd Magnus Gertten újságíróként kezdte, onnan fordult a filmkészítés felé. 15 dokumentumfilmjét több, mint 60 országban vetítettek nagy sikerrel.

 

A fesztivál teljes programja, valamint minden más fontos tudnivaló a hivatalos oldalon érhető el.

Idén először van lehetőség a jegypénztárakban (Toldi, Művész, Kino) úgynevezett Szolidaritási jegyet vásárolni. Ennek a jegytípusnak az a célja, hogy olyanok is részesei legyenek a fesztiválunknak, akik nem engedhetik meg maguknak a jegyvásárlást. Amennyiben van lehetőségünk, váltsunk ki egy jegyet a pénztárban és hagyjuk az önkénteseknél az infopultban! Ez a jegy nem egy konkrét előadásra szól, hanem a fesztivál teljes ideje alatt, bármely vetítésre, bármely mozinkban felhasználható.

Hujber Ádám

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin