Kultúra

LMBTQ tárgyakkal bővül a British Museum állandó kiállítása

Újabb történelmi jelentőségű műalkotásokkal gazdagítja a nagy presztízsű londoni British Museum állandó kiállítását: öt, az LMBTQ történelemmel és kultúrával kapcsolatos tárgyat tekinthetnek majd meg a látogatók.

A darabok több évszázadot, sőt évezredet fognak át, akad közöttük például kortárs: egy hamis bankjegy 2008-ból, a Gay Shame Goes Macho rendezvényről, ahol ezeket a papírpénzeket osztogatták: II. Erzsébet királynő portréja a londoni gengszter Ronnie Krayére cserélődött, hátoldalán pedig egy vidám gumikacsa szerepel Bank of Duckie felirattal.

 

 

Kiállítása kerül az 1728-ban született Chevalier d’Eont megörökítő bronz medál is – d’Eon impozáns karriert futott be francia kémként és diplomataként, aki nőnek öltözve rendszeresen feltűnt I. Erzsébet királynő udvarában és követelte a francia államtól, hogy ismerje el nőként. Korának annyira ismert figurája volt, hogy egy időben az eonizmus kifejezést használták a transzneműség és genderfluiditás megfelelőjeként.

Emellett szerepelni fog ókori görög érme, amelyen a Leszbosz szigetén alkotó Szapphót látható és japán nyomatok az 1600 és 1900 közötti három évszázadból, amelyek úgynevezett wakashu embereket ábrázolnak, akiket mind férfiak, mind nők kívánatosnak tartottak.

 

Wakashu

 

“Örömmel állítjuk ki ezt az öt tárgyat, amelyek segítenek jobban megérteni és még teljesebb képet adni a sokféle LMBTQ-identitásról. Olyan alkotások sorát bővítik, amelyek bizonyítják, hogy az azonos neműek közötti vágy és szerelem, valamit a nemi és szexuális sokszínűség szerves része az emberiség történetének” – nyilatkozta a bővülő kiállítás kapcsán Stuart Frost, a British Museum egyik vezetője.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb