Hírek

LMBTQ-jogokról népszavaznak a svájciak

Népszavazást tartanak Svájcban vasárnap a törvényről, ami bünteti, hogy valakit diszkriminációt érjen szexuális orientációja miatt – számol be a Reuters nyomán az Index. A parlament 2018-ban szavazta meg a törvénymódosítást, ami a rasszizmus elleni törvény kiegészítésével védené a melegeket, leszbikusokat és biszexuálisokat. A törvény értelmében három év börtönre lehet ítélni valakit, aki azt megszegi.

A jogszabálynak nem mindenki örült, így a Szövetségi Demokrata Unió tavaly áprilisban összeszedte a népszavazáshoz szükséges 50 ezer aláírást. A szavazást vasárnap tartják.

 

Fotó: Reuters

 

A törvényt ellenzők cenzúrára hivatkoznak, bár a belügyminiszter szerint erről szó sincs. Alain Berset szerint még viccelni is lehet a melegekkel, amíg az nem sérti az emberi méltóságukat. Szakértők szerint az alpesi országban sokat romlott az LMBTQ-közösség helyzete, mióta beindult a párbeszéd a törvénymódosításról. A svájci leszbikusok kétharmadát és a meleg férfiak 80 százalékát életében legalább egyszer éri atrocitás.

Előrejelzések szerint a szavazópolgárok többsége támogatja a törvénymódosítás bevezetését, ami ugyan Svájcban még több védelmet nyújtana a társadalom egyes rétegeinek, de a transzneműek jogairól és nemi identitásról nem szól.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb