Hírek

Melegeknek nyílik idősek otthona Koppenhágában

A dán egészségügyi ellátásért felelős bizottság 370 000 koronát szavazott meg a Szivárvány Ápolási Otthon felállítására és kiszolgáló személyzetének képzésére.

Dánia

A project fő támogatója Ninna Thomsen, Koppenhága egészségügyi ellátásért felelős polgármestere, aki a dán LMBTQ szövetség képviselőivel folytatott megbeszélések után kezdett bele a pályázat előkészítésébe. A szövetség képviselői többek között arra is rámutattak, hogy egy idős meleg számára sok nehézséggel jár a beilleszkedés egy átlagos otthonba. Thomsen szerint az a legfontosabb, hogy az emberek igényeiknek és érdeklődési körüknek megfelelő közösségekben tudják tölteni a napjaikat.

Az új otthon egy nagyobb létesítmény, a nørrebroi Plejecentret Slottet része lesz, ahol természetesen nem csak melegek élnek majd. A városvezetés fő célja a minél nagyobb fokú diverzitás biztosítása.

„Fontos, hogy az időseknek nyújtott szolgáltatások változatosak legyenek. A feladatunk az, hogy mindenki otthon érezhesse magát a koppenhágai idősek otthonában.” – mondta a polgármester. A specializálódott otthonok nem újkeletűek Dániában, hiszen saját létesítménye van már az ételek vagy a természet szerelmeseinek is.

Ivan Hemmingsen, a dán LMBTQ szövetség szóvivője lelkesen fogadta a bizottság döntését: „Ma már olyan csoportként tekintenek ránk, akiknek jól megy a soruk Dániában, de néhány területen még mindig kirekesztik az LMBT embereket. Ezért fontos, hogy meglegyen egy biztonságos közösséghez való tartozás lehetősége, amely olyan emberekből áll, akik pozitívan ítélnek meg.”

Forrás: Gay Star News

Previous post

Tajvan kétharmada támogatja a melegházasságot

Next post

Még mindig divat a magyar! - Interjú Zsigmond Dórával és Szécsi Tamással