Kultúra

LMBTQ dokumentumfilmek az idei Verzión

 

November 10–22. között online formában rendezik meg az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, ahol a legaktuálisabb dokumentumfilmek mellett rengeteg szakmai program és kerekasztal beszélgetés várja az érdeklődőket. A 17. Verzió Filmfesztivált a FreeSZFE hallgatói közössége egy különleges előadással nyitja meg, amelyet élőben közvetítenek a Trafó nagyterméből.

A filmeket nem fix időpontban vetítik majd, hanem november 10. és 22. között egy egyszerű regisztrációt követően mindenki akkor vált jegyet és nézi meg a választott filmet a weboldalon, amikor ideje engedi. A programban két LMBTQ dokumentumfilmet is találunk.

 

Üdvözöljük Csecsenföldön
(Welcome to Chechnya)

Csecsenföldön az LMBTQ embereknek életveszélyes fenyegetésekkel kell szembenézniük, az erősen homofób társadalmi légkört csak tovább fokozza az állam gyűlöletkeltő propagandája. Egy aktivista csoport az életét is kockára teszi azért, hogy a titokban hozzájuk forduló LMBTQ embereket az országból kimenekítse, és biztonságos otthont találjon nekik, akár a legnagyobb nehézségek árán is. Az elképesztő kegyetlenséget, amit az LMBTQ embereknek el kell szenvedniük, a film nyers és olykor megterhelő felvételeken mutatja be; a szereplők anonimitását azonban minden esetben megvédi, köszönhetően egy teljesen új, mesterséges intelligenciát használó digitális technológiának.

 

 

 

Lindy: Kicsifény visszatér
(Lindy: the Return of the Little Light)

Lindy egy svédországi kisvárosban nőtt fel, ahol a gyerekek sokszor kiközösítették, mert különbözőtt tőlük. Lindy a képzelete segítségével olyan kreatív megküzdési mechanizmusokat alakított ki, amelyek később egészen a művészi pályáig röpítették: kisfiúként ő volt Kicsifény, aki fénnyel ragyogja be a világot, felnőttként pedig színpadi showműsorokban szerepel. Egyszer azonban váratlan felkérést kap: önmagát kellene játszania, és nem biztos benne, hogy készen áll rá.

 

További információkért és a részletes programért a Verzió Filmfesztivál hivatalos oldalát érdemes felkeresni.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb