Hírek

LMBTQ-barát elnököt választott Szlovákia

 

Zuzana Čaputová személyében Szlovákia első női és egyben az eddigi legfiatalabb köztársasági elnökét választották meg a szavazók. A 45 éves ügyvéd és polgári aktivista az LMBTQ közösség támogatójaként kiáll a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése mellett és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is támogatja.

“Azt kívánom minden gyereknek, hogy a biológiai édesanyjával és édesapjával éljen. Ha viszont árvaházban kellene felnőnie, úgy gondolom, jobb lenne számára két szerető szülő, legyenek azok akár azonos neműek is.”

Szlovákiában a házasságot az alkotmány 2014 óta kizárólag férfi és nő között ismeri el, ugyanakkor egy tavalyelőtti nemzetközi felmérés szerint a lakosság 47 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságkötését. A kelet-közép-európai országok közül Csehország után ez a második legnagyobb támogatottsági arány.

 

 

Az elnökválasztási kampányban Zuzana Čaputová ellenfele a balközép Maroš Šefčovič volt, aki a hagyományos családmodell támogatójaként lépett fel, és ellenezte az azonos nemű párok örökbefogadását.

A szlovák elnökválasztás második fordulójában Čaputová nagy fölénnyel, 58,4 százalékkal nyert, főleg a fiatalok és a nők szavaztak rá, de összességében a férfiak is többen támogatták őt, mint ellenfelét, és Čaputová kifejezetten jól szerepelt a magyarok lakta régiókban is. Szlovákia megválasztott elnökeként június 15-én veszi át a hivatalát a leköszönő Andrej Kiska államfőtől.

„Eddig is arra törekedtem, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik jogtalanság vagy igazságtalanság áldozatai lettek. Azt gondolom, hogy az a fontos, hogy ezen a pozíción egy olyan ember legyen, aki kiáll az emberek és az igazságosság mellett”

– mondta az elnökválasztással kapcsolatban. A szlovák Paraméter hírportál tudósítása szerint az új elnök úgy érzi, Szlovákia megmutatta, hogy közös erővel le lehet győzni a populizmust, és az ország változást akart.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb