Hírek

LMBTQ aktivista lett a melegsége miatt öngyilkosságot elkövető fiú édesanyja

2017 októberében szörnyű tragédia történt a brit Sowa-családban. A 17 éves Dom, miután elege lett abból, hogy iskolájában rendszeresen bántották előbújása óta, önkezével vetett véget életének. A meleg fiú édesanyja, Pat azonban komoly missziót vállalt: célja, hogy hasonló a jövőben minél ritkábban fordulhasson elő.

 

Pat és Dom Sowa

 

Legfontosabb feladatom megakadályozni, hogy hasonló más családokban is előfordulhasson” – jelentette ki egy tanároknak és iskolavezetőknek szervezett hétvégi konferencián. Meggyőződése szerint ehhez a leghatékonyabb eszköz az LMBTQ érzékenyítő oktatás már az általános iskolás kortól kezdődően.

Noha Angliában 2014 óta törvényes az azonos neműek házassága és egy tavaly őszi kutatás szerint soha nem volt még ilyen magas a magukat melegnek, vagy biszexuálisnak valló britek aránya, Pat szerint ez közel sem jelenti azt, hogy legyőzték hazájában a homofóbiát. Ennek egyik szomorú példája fia tragédiája.

A folyosón a falnak lökték. Senki nem választotta párjául testnevelés órán. Hangosan buzizták akár érkezett, akár távozott. A háta mögött összesúgtak a diákok. A jegyei egyre romlottak és lógni kezdett az órákról.” – idézte fel Pat, aki hozzátette: a zaklatás a közösségi médiában is rendszeres volt.

Noha Dom iskolát váltott, jegyei javulásnak indultak és elkezdett terveket is szőni, az egykori bántalmazás nyomott hagyott mentális állapotán.

Egy frissen készített kutatás szerint minden negyedik gyerekkori öngyilkosság LMBTQ fiatalhoz kötődik:

 

Minden negyedik gyerekkori öngyilkosság LMBTQ fiatalhoz kapcsolódik

 

FRA EU post inject banner
Previous post

Először választhatnak transz férfit bíróvá az Egyesült Államokban

Next post

Nyálcsorgató - Az olasz provokátor