Kultúra

LMBT történeti múzeum nyílik New Yorkban

A Nemzeti LMBT Múzeum igazgatói tanácsa januári ülésén döntött úgy, hogy New Yorkban valósítják meg az évek óta tervezett projektet.

A múzeum koncepciója

A múzeum koncepciója

A múzeum alapításának gondolata Tim Gold igazgatósági tag nevéhez fűződik: ő még 2008-ban kezdett el azon munkálkodni, hogy az LMBT közössé története önálló kiállítóhelyet kaphasson. Az elképzelésekről a múzeum honlapján részletesebben is olvashatunk. Amíg azonban idáig jutottak, számos helyszín felmerült, és jó pár LMBT szervezet vezetőjével folytattak tárgyalásokat a végső döntés meghozása előtt.

“New Yorkban a legtöbb értelme” – nyilatkozta Gold. – “Egyfelől a város mindig is fontos szerepet töltött be az amerikai LMBT jogi mozgalmak történetében, másrészt pedig az egyik legnépszerűbb célpont az LMBT turisták körében. Nagyon izgatottak vagyunk amiatt, hogy egy ilyen világvárosban nyílhat meg a múzeum.”  

 

Gold ugyancsak januárban megválasztott igazgatótársáról, Kevin Jenningsről is beszélt: “Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Kevin Jenningsszel. New York-i lakos, elismert történész és az LMBT mozgalom egyik tapasztalt vezetője – Kevin egyértelműen a legtökéletesebb partner a múzeum megalapításában.”  

Kevin Jennings

Kevin Jennings

Kevin Jennings – lévén maga is tanár – egyik legfontosabb tette a Meleg, Leszbikus és Hetero Oktatási Hálózat (GLSEN) megalapítása volt 1990-ben, amely a szexuális orientáción, nemi identitáson és nemi önkifejezésen alapuló diszkrimináció és bántalmazás megszüntetésén dolgozik. Jennings ma az Arcus Alapítvány igazgatója, amely az LMBT jogokkal és a társadalmi igazságossággal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. “Megtiszteltetés, hogy részt vehetek ebben a rendkívül fontos munkafolyamatban” – mondta Jennings kinevezése után. – “Tim és az igazgatósági tanács komoly munkát fektettek a múzeum működésének megtervezésébe, és én örömmel veszek részt a tervek valóra váltásában.” 

Az igazgatóság innentől elsősorban finanszírozási és személyzeti kérdésekre, valamint a megfelelő helyszín megtalálására fog koncentrálni. Tim Gold hozzátette: “Az álmunk az, hogy a Stonewall-i felkelés 50. évfordulóján, 2019 júniusában megnyithasson a múzeum.”

San Franciscóban egyébként létezik már egy történeti múzeum, de az elsősorban a helyi eseményekkel foglalkozik.

 

hirdetés
Previous post

Meleg társkeresőn küldött intim képeket a homofób politikus

Next post

Videó: 10 éves az egyenlő házasság Kanadában