Hírek

LMBT-szervezetek is üdvözölték Ferenc pápát a Fehér Házban

Hivatala betöltése óta első alkalommal az argentin származású Ferenc pápa az Amerikai Egyesült Államokba látogatott. A repülőtéren az elnök, Barack Obama és családja várta, majd a Fehér Házban fogadással is köszöntötték a római katolikus világegyház fejét.

Az emblematikus épületben tartott fogadáson impozáns tömeg, 11 ezer meghívott gyűlt össze, közöttük több LMBT-jogi aktivista is. Ott volt például Gene Robinson, az Episzkopális Egyház első nyíltan meleg püspöke és Mateo Williamson katolikus transznemű aktivista.

A tény, hogy másként gondolkodók is köszöntik az egyházfőt, sokak nemtetszését kiváltotta. Provokációnak, szégyenre okot adó balesetnek tekintették, az egyik republikánus elnökjelölt, Mike Huckabee pedig egyenes úgy fogalmazott, hogy olyan ez, mintha az Anonim Alkoholisták Klubjának gyűlését egy kocsmába szerveznék.

Katolikus egyházi vezetők pedig elsősorban amiatt aggódtak, hogy amennyiben ezekkel az emberekkel közös fotón szerepel a pápa, úgy tűnhet, mintha támogatná nézeteiket. És bár páran viseltek szivárványszínű kitűzőt, ezek olyan aprók voltak, hogy Ferenc pápa bizonyosan még csak nem is látta őket.

Helyszíni beszámolók szerint sem történt semmi olyan, ami bárkit aggaszthatna. A visszafogott esemény egyetlen említésre méltó pillanata az volt, amikor egy férfi a pápa távozásakor felkiáltott, hogy “Szeretünk, Ferenc pápa!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb