Kultúra

LMBT-nyertesek a SAG-díjátadón

Habár a filmek között mindössze egy queer győztes született szombat este a Filmszínészek Céhének díjátadóján, a sorozatok kategóriáiban viszont taroltak az LMBT témájú alkotások.   

la-et-mn-sag-awards-2016-nominee-reactions-20151209

A dán lány szinte kötelező versenyzőnek számít az idei filmes díjátadókon, viszont a SAG Awards-on összesen két kategóriában jelölték (legjobb férfi főszereplő, legjobb női mellékszereplő), és ebből egyet tudott elhozni: Alicia Vikandert díjazták Gerda Wegener megformálásáért.

Ezzel szemben a sorozatok mezőnyét az LMBT témájú művek uralták: kilencből hat kategóriában ilyen győztes született. A legjobb női minisorozat/tévéfilm-főszereplő díját Queen Latifah kapta a Bessie Smith biszexuális énekesnőről szóló Bessie címszerepéért. A színésznő saját bevallása szerint hihetetlen módon meglepődött a győzelmen, de nagy örömmel tölti el, hogy elismerték a teljesítményét.

A legjobb főszereplő drámai sorozatban-kategóriában egy-egy biszexuális szereplő alakításáért díjazták a színészeket: Kevin Spacey a Kártyavárban, míg Viola Davis a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?-ban alakított karakteréért kapott szobrocskát. A vígjátéksorozatok főszereplőinek díját Jeffrey Tambor és Uzo Aduba hozták el: előbbi a Transparentből Maura Pfefferman szerepéért, utóbbi pedig az Orange Is The New Blackben játszott Suzanne “Crazy Eyes” Warren megformálásáért. A Netflix női börtönös sorozata ezenfelül a legjobb vígjátéksorozat díját is megkapta.

Az LMBT győztesek mellett díjat kapott még Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Brie Larson (Room), a filmek közül a Spotlight és a Mad Max: A harag útja, a sorozatokból pedig a Downton Abbey és a Trónok harca szereplőgárdája. Az Orange Is The NEw Black mellett Idris Elba volt az egyetlen, aki két díjat is hazavihetett: ő lett a legjobb férfi mellékszereplő a Beasts of No Nation című filmben, illetve a legjobb férfi főszereplő a Luther című sorozatban nyújtott alakításáért.

További érdekesség, hogy a csupa fehér bőrű jelölttel teletömött – és ezért kritizált – Oscarral szemben a Filmszínészek Céhe jó pár fekete alkotót díjazott.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb