Nagyvilág

Listázni kezdte szexuális kisebbségekhez tartozó hallgatóit a Sanghaj Egyetem

A kínai Sanghaj Egyetem (SHU) egy kiszivárgott dokumentum szerint listát állít össze LMBTQ hallgatóiról. Azt azonban senki sem tudja, miért. Az SHU arra kérte a hálózatán belül működő összes oktatási intézményt, hogy jelentsenek le minden „nem heteroszexuális” diákot – írja a New York székhelyű Sup China.

A lista létezésére Bābǎi Yīwàn Lǐ Weibo-felhasználó (kínai közösségi média platform) hozta nyilvánosságra, aki csütörtöki bejegyzésében „borzalmasnak” nevezte az eljárást. A felhasználó megosztott egy képernyőfotót is, amelyen állítása szerint az egyetem vezetőinek utasítása olvasható.

A dokumentum szerint „a vonatkozó utasításokkal összhangban” az egyetem intézményeinek „ki kell vizsgálniuk” és „jelenteniük” kell minden olyan információt, amellyel az LMBTQ diákokról rendelkeznek. Állítólag ahallgatók politikai nézeteit akarja megtudni. Emellett arra kérik az iskolákat, gyűjtsenek információt a diákok társadalmi kapcsolatairól és életterveiről is.

A dokumentum továbbá arra szólítja fel a tagintézményeket, hogy gyűjtsenek információt a diákok „pszichológiai állapotáról”, és jelentsék, ha bármilyen „mentális rendellenességük” van.

A dokumentum részleteit széles körben kikerültek a kínai közösségi médiába, és sokan kritizálták az SHU-t, amiért érzékeny információkat gyűjt a diákokról. Az egyetem mostanáig nem erősítette meg, hogy a közösségi médiában megosztott dokumentum hiteles, de máris dühös reakciókat váltott ki sok diákból és kínai fiatalból.

Az állítólagos lista létezésére alig néhány héttel azután derült fény, hogy a kínai WeChat közösségi médiaóriást azzal vádolták, hogy több tucatnyi LMBTQ-vezetésű fiókot távolított el, és ez arra a félelemre adott okot, hogy a lépés egy szélesebb körű elnyomás egyik lépése volt.

Júliusban több LMBTQ csoport közölte a Reuters-szel, hogy WeChat-fiókjaikat zárolták, míg mások azzal szembesültek, hogy minden tartalmukat letörölték a platformról.

 

Minden ötödik kínai egyetemista nem érzi magát heterónak

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin