KultúraUtazás

Lisszabon – A melegnegyedek zsúfoltak, de a városba még nem ért el a tömegturizmus

Lisszabon tökéletes úti cél. Nem vitás, hogy nehéz felvenni vele a versenyt, hiszen miközben az Atlanti-óceán partján a gyönyörű, történelmi város csábít a felfedezésre, addig a klímája is kegyes a látogatóhoz. Itt a nap évente 290 napon át süt, a hőmérő higanyszála télen is ritkán süllyed 15 fok alá, és nyáron a legmelegebb órákat is megenyhíti a tenger felől érkező, hűs fuvallat. A régi szokások és az ódon hangulat keveredik magától értetődően a high-tech megoldásokkal, ez teszi kortalanná a mediterrán hangulatú Lisszabont. A világ legnagyszerűbb fővárosait összegző listákon rendre az élmezőnyben végez, ezért is meglepő, hogy még napjainkban sem fedezte fel magának igazán a tömegturizmus.

 

 

Egy lisszaboni utazáshoz nem a hosszú, forró nyár, hanem a márciustól májusig tartó tavaszi hónapok a legideálisabbak. Ilyenkor a nap már hét ágra süt, de még nem köszöntött be a hőség. A novembertől februárig tartó téli időszak szeszélyes, a ködös és a napfényes időszakok váltják egymást, bár az is tény, hogy a város ilyenkor a legolcsóbb.

Bármikor is érkezzünk, magára a szűken vett városra legalább egy három napos hosszú hétvégét érdemes szánnunk, ha be akarjuk járni minden szegletét. Jobb talán egy egész hétre tervezni, így a környékbeli látnivalókról sem maradunk le.

Lisszabon látképéhez elválaszthatatlanul hozzátartoznak a villamosok sárga kocsijai. A szűk utcákon végigcsörgő és gyakran hatalmas szintkülönbségeket áthidaló villamosok közül a 28-as vonal a turisták kedvence. A nosztalgikus hangulatot árasztó járat a tömegközlekedés szerves részét képezi, miközben összeköti az olyan történelmi városrészeket, mint Graca, Alfama, Baixa, Chiado és Sao Bento, mielőtt megérkezne végállomására, az Estrela-bazilika elé.

 

 

Mivel a város Rómához hasonlóan szintén hét dombra épült, így sokszor kell felfelé kapaszkodni az emelkedőkön, de mindenképpen megéri. A számos kilátópontból mindig újabb oldaláról csodálhatjuk meg Lisszabont, legyen szó Alfama kusza háztetőiről, a Tajo-folyóról, vagy Baixa rendezett utcáiról. Személyes kedvencünk a Miradouro da Senhora do Monte, ami páratlan kilátást nyújt az erődre, és amely a szerelmesek kedvenc helye is, hiszen innen lehet a legjobban gyönyörködni a naplementében.

Ha már szerelem, ne hagyjunk ki egy régi lisszaboni szokást! Az Igreja de Santo António templom a hagyomány szerint azon a helyen épült, ahol Szent Antal született. A templom előtt álló szoborhoz kötődik a babona, hogy amennyiben sikerül egy pénzérmét a kezében tartott, nyitott könyvbe dobni, akkor – többek között – a szerelmesek és Lisszabon védőszentje segít majd nekünk párt találni.

Mindenképp szánjunk időt Alfamára, ami a mára lebontott, régi Tabán távoli rokona. A Tajo torkolatától az erődig felkapaszkodó negyed szűk, zegzugos utcáival egykor a legszegényebb városrésznek számított a város falain kívül. Ma pedig az egyik leginkább divatos és trendi negyed, ahol egymást érik a kis kávézók és bárok. Utcái túl szűkek buszok vagy autók számra, így csakis gyalog indulhatunk felfedezőútra. A kötelező látnivalók közé tartozik a Lisszabon egyik jelképének számító Belém-torony. Az ötemeletes torony dúsan faragott erkélyeivel és tornyaival a portugál késő gótika egyik remekműve, és  a közeli Szent Jeromos-kolostorral együtt 1983 óta a Világörökség része. Érdemes a város északi peremére is elzarándokolni, a portugál királyok nyári rezidenciájához, a Mafra-palotához.

Ha időnk engedi, ne induljunk haza anélkül, hogy ne kerestük volna fel  a Lisszabontól alig egy órára fekvő Sintrát, az elvarázsolt kastélyok városát. Kellemes klímájának és a királyok egyik palotájának köszönhetően a 19. századra a nemesek kedvenc tartózkodási helyévé vált, ahol egymással versengve hatalmas kastélyokat emeltek a romantika korában.

A napközbeni programok során érdemes kihasználni a sziesztát, és felkészülni az éjszakára.  Sötétedés után a Bairro Alto és a Principe Real városrészek igazi melegnegyedekké válnak. Sok kis bár, kávézó és étterem várja a látogatókat, pénteken és szombaton meglehetősen zsúfoltak ezek a negyedek éjfél után. Az éjszakai élet kifejezetten későn kezdődik errefelé: vacsora után szokás beülni a bárokba, és majd csak hajnali kettőkor veszik az irányt a klubok felé a szórakozni vágyók, majd fél négy körül jön el az idő, hogy átvonuljanak egy igazán táncos helyre. De a legtrendibb klubokban csak hajnali öt után indul be igazán az élet.

De ez igazán nem lehet gond, hiszen reggel bármelyik strandon ki lehet pihenni az éjszaka fáradalmait.

 

Ország: Portugália
LMBT jogok: 2010 óta házassági egyenlőség és 2016 óta örökbefogadási lehetőségek
Átlagos nyári időjárás: 26-28 ⁰C közötti hőmérséklet, de szubtrópusi-mediterrán éghajlatának köszönhetően télen is 10-15 ⁰C közötti az átlaghőmérséklet
Időeltolódás: -1 óra Budapesthez képest
Utazás: heti 3-4 közvetlen repülőjárat
Bejutás a városba: A repülőtérről metróval negyedóra alatt elérhető a belváros, de buszjáratok is indulnak a városba

LMBTQ események:
2017. június végén Arraial Pride – Éves LMBT fesztivál és pride felvonulás
2017. szeptember 15-23. Queer Lisboa – Nemzetközi Queer Filmfesztivál

 

Lisbon Travel Guide: A Night and Day in Portugal with Jack Guinness | EP. 2 | British GQ

In part two of our city guides, Jack Guinness explores the old-meets-new feel of the Portuguese capital in only 24 hours. Featuring Lisbon’s hottest restaura…

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin