Lifestyle

Lézerkard helyett lézerkezelés

Azon kevésbé szerencsések közé tartoztam, akiknek bőven kijutott a kamaszkori pattanásokból. Évekig hallgattam, hogy legyek csak türelemmel, hiszen majd elmúlnak. Nos, ez valóban így is történt, csakhogy nem távoztak nyom nélkül: mély hegeket hagytak maguk után. És nem csupán a bőrömön, de a lelkemben is.

Egyszerűen annyira zavart ez az állapot, hogy visszahúzódóbb lettem, minimális önbizalommal. Erre persze megint megvolt a környezetem megoldása, hiszen csak fogadjam el önmagamat – vagy ha tényleg ennyire zavar, menjek el egy pszichológushoz, aki majd segít ebben. Mindez tíz éve történt. Egy idő után aztán fellázadt a józan paraszti eszem: hahó, nekem nem a lelkemmel, hanem a bőrömmel van bajom! Egy vidéki megyeszékhelyen élve elkezdtem felkeresni egymás után a neves bőrgyógyászokat és lelkesen járni a kozmetológusokhoz. Legnagyobb megdöbbenésemre mindenki ugyanazt a diagnózist állította fel: ez egy természetes állapot, a hegesedést genetikai hajlam okozta és nem lehet vele kezdeni semmit. És kimondva-kimondatlanul ott volt mellette egy bizonyos értetlenkedés is: mit akarok én tulajdonképpen férfiként, hiszen egy férfinek elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél, úgyis el fog kelni.

Hát kérem, én legalább két és fél fokkal vagyok szebb, ettől függetlenül nem voltam hajlandó beletörődni. Hiszen a 21. században járunk, ahol hétköznapi lányokból és fiúkból faragnak a plasztikai sebészek Barbie- és Ken-babákat, nehogy már az én bőröm adja fel a leckét az orvostudománynak!

Az orvostudomány pedig köszöni a bizalmat, tényleg nem kihívás számára a bőröm. Legalábbis ma már nem az. A megoldást ugyanis a frakcionált lézerkezelés jelentette, és a korábban semmi jóval nem kecsegtető bőrgyógyászok mentségére legyen mondva, viszonylag új technológiáról van szó. Bár korábban is létezett lézeres mélyhámlasztás, a módszer korlátai miatt a kezeléseket elhúzódó, több hétig, akár hónapokig tartó felgyógyulás követte, amit érthető okokból a mai rohanó világunkban tényleg csak az unatkozó, amerikai kertvárosi háziasszonyok engedhetnek meg maguknak. Aztán 2004-ben megjelentek a frakcionált lézerek, és alapjaiban változtatták meg a szakorvosok munkáját. A beavatkozás lényege, hogy lézerrel apró, tűszúrásnyi lyukakat égetnek a bőrbe nagyon sűrűn. A kezelés során ezzel nem csak a bőrfelszín újul meg: a lényeg a felszín alatt zajlik. A bőr mélyebb rétegeiben beindul a kollagén és az elasztikus rostok termelődése, amik végül a bőr természetes feszesítését fogják elvégezni. Hogy hegek vagy apróbb ráncok? A kollagén szerencsére nem válogat, a kezelés jó hatással van az aknés – pattanásos – bőrre, képes eltüntetni a pigmentfoltokat, csökkenti a hegek mélységét, a pórusok méretét és a ráncok számát.

 

 

Mivel lézerrel korábban legfeljebb a mozivásznon találkoztam fénykard formájában, nem voltak pontos elképzeléseim, mire készüljek, de ahol lézerrel lyukakat(!) égetnek(!) az ember arcbőrébe, ott még a legbátrabbak fejében is megfordul, tényleg ezt akarja-e. És én ezt akartam. Ha ettől lesz homogén a bőröm, akkor akár a poklok tüzét is megjárom. Nos, ez végül majdnem szó szerint sikerült is, mert elkövettem egy óriási hibát: mielőtt indultam a kezelésre, közvetlenül előtte alaposan megborotválkoztam. Öreg hiba, tanuljatok más kárából, a frissen borotvált arcbőr iszonyúan érzékeny a lézerre. Érdemes kihagyni. Ezt leszámítva hiába van valóságalapja a mondásnak, miszerint a szépségért szenvedni kell, itt azért valódi szenvedésről nem beszélhetünk. A kezelés előtt egy erősen bőrnyugtató krémet visznek fel az arcbőrre, amit 15-20 percig hagynak hatni. Csak ezt követően lép működésbe a lézer, és lépésenként haladva az éppen kezelt felületet azonnal jegelik is, a legvégén pedig ismét egy hűsítő és hidratáló maszkot kapunk. A rendelőből alig kipirult arccal fogunk kilépni, a napi feladatok pedig aznap még nyugodtan folytathatóak a szigorú bőrápolási rutin betartásával.

És ezután kezdődik a csoda, amitől leesett az állam. Szó szerint, és hát nem csak az állam. A következő napokban olyan intenzív hámlásra készüljünk, amivel bármelyik zombifilmben azonnal kiemelt statisztaszerepet kapnánk, már ha vennénk a bátorságot, hogy kilépünk ebben az állapotban az utcára. Egyéni adottságoktól és a kezelés intenzitásától függ bőrünk regenerálódása, nálam a legerősebb kezelés után is maximum hat nappal egyenletesebb és szebb arcbőrrel folytathattam a mindennapokat, miközben elkezdődött a kollagén termelődése, ami lassan elkezdte kifejteni a hatását. A tökéletes eredmény érdekében érdemes három alkalommal, 4-6 hetes időközönként megismételni a folyamatot, valamint évente egyszer egy amolyan „emlékeztető” kezeléssel fenntartani az elért állapotot, ugyanis az eredmény több évig látható. Ezt pedig nem adnám semmiért. A mély hegeim elhalványodtak, egyenletesebb és homogénebb lett az arcbőröm, ma pedig már ennek köszönhetően sokkal magabiztosabb is vagyok.

Ha kipróbálnád a frakcionált lézerkezelést, a Belvárosi Orvosi Centrumban novemberben és decemberben 30% kedvezménnyel megteheted.

Belvárosi Orvosi Centrum

1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8. III. lépcsőház 2.em

Telefon: +36 30 870 7427; +36 30 372 6832

E-mail: info@boc.hu

Honlap: www.boc.hu

 

Kocsis G. János

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin