Itthon

Levélben üzent a Budapest Pride Emmanuel Macronnak budapesti látogatása előtt

A francia TÊTU magazin oldalán francia és angol nyelven jelent meg az a levél, amelyet a Budapest Pride írt. Arra kérik a francia LMBTQ jogokért kiálló állampolgárokat, civil szervezeteket és csoportokat, hogy szólítsák fel Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt, hogy a hétfői Franciaország-V4 találkozó során tematizálja Orbán Viktor LMBTQ közösség elleni erőszakos retorikáját és diszkriminatív törvénykezését.

A levél írói kiemelik, hogy Macron rendszeresen kiáll az LMBTQ emberek jogegyenlősége mellett, és aközött a 16 európai vezető között volt, akik nyílt levélben ítélték el az Orbán-kormány LMBTQ témákat cenzúrázó propagandatörvényét.

 

 

A magyar LMBTQ közösség elleni embertelen politikai döntéseket nem szabad normalizálni vagy a szőnyeg alá söpörni: minden vezetőnek felelőssége napirenden tartani a magyar LMBTQ közösség ügyét mindaddig, amíg nyom nélkül el nem tűnnek a magyar jogrendszerből ezek a középkori eszközök” – olvasható a Budapest Pride kapcsolódó Facebook-bejegyzésében.

A levél többek között kitér rá, hogy Novák Katalin családügyi miniszter több mint 9 éve együttműködik orosz fundamentalista agytrösztökkel, oligarchákkal és amerikai gyűlöletcsoportokkal. “Orbán Viktor harca a magyar LMBTQ-egyenlőség ellen közvetlen támadás a nyugat-európai demokráciák, a jogállamiság, a szólásszabadság, a bírói szabadság ellen és a diszkriminációellenes intézmények destabilizálására” – írják.

Orbán Viktor LMBTQ-ellenes politikájának eredményeként a magyar LMBTQ személyek állandó félelemben és bizonytalanságban élnek, nem tudva, mikor lesznek a következő gyűlöletkampány célpontjai, és mely jogaiktól fosztják meg őket. Januártól kezdve Orbán Viktor azt tervezi, hogy kampányt folytat a közelgő választásokra ÉS egy LMBTQ-ellenes népszavazásra, azt állítva, hogy az LMBTQ-aktivisták nemi megerősítő műtéteket akarnak végezni az óvodásokon, “szexuális propagandát” akarnak bevinni az óvodákba; és tovább korlátozzák a médiatartalmakat, amelyek “befolyásolhatják a kiskorúak szexualitását”.

A levél ezt követően végigveszi, milyen LMBTQ-ellenesek intézkedések történtek az elmúlt években, kezdve a 2015-ös Alaptörvény-módosítással. “Előre is köszönjük, hogy szolidaritást vállalnak a magyar LMBTQ közösséggel, és segítenek kiállni jogainkért ezekben a rendkívül nehéz időkben.” – zárul a levél.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb