Lifestyle

Levegő Munkacsoport – Számoljuk fel a légszennyezettséget!

Napjainkban nagyon sokat hallunk a környezetszennyezésről. Központi téma, hogy ökoszisztémánk összeomlóban van, a túlzott kényelmünkhöz való ragaszkodással saját egzisztenciánkat kockáztatjuk. Napról-napra aggasztóbb jelei vannak a klímaválságnak, egy hónapon belül akár mind a négy évszak is felüti a fejét. Szemétszigetek úsznak az óceánban, a pazarlás elképesztő méreteket ölt, a tengerpartok és erdők fulladoznak a szeméttől, ahogyan mi is a légszennyezéstől. A Levegő Munkacsoport közel harminc éve harcol egy élhetőbb, tisztább, tudatosabb jövőért. Lukács András geofizikussal, a Levegő Munkacsoport elnökével beszélgettünk a mai magyarországi és nemzetközi helyzetről.

Mióta működik a szervezet? Mennyire könnyű eljutni az emberekhez?

1988-ban alakultunk. Nem könnyű eljutni az emberekhez, az utóbbi években ez a korábbinál is jóval nehezebbé vált. Szerepelni a képernyőn, a rádióban, az újságokban, aktívan részt venni a közösségi médiában, felszólalni lakossági fórumokon komoly anyagi és időbeli megterhelést jelent. Egy hazai környezetvédő civil szervezet pedig nem bővelkedik ezekben.

 

 

Sok önkéntes és támogató találja meg a Levegő Munkacsoportot a közösségi médián keresztül?

Állandó jelleggel kevesen tudnak segíteni a különböző feladatok ellátásában, munkájuk, esetleg tanulmányaik vagy családjuk mellett érthető módon kevés idejük jut az embereknek az önkéntességre, és nekünk is kevés időnk van betanítani a különböző feladatokra az új önkénteseket. Ennek ellenére nagyon szívesen várjuk újabb jelentkezőket és nagyon hálásak is vagyunk önkénteseinknek.

Egyre központibb téma a fiatalok körében klímaváltozás és környezetvédelem. Ebből önök mit tapasztalnak?

Nagyon örvendetes, hogy növekszik az érdeklődés, azonban lassan változnak a viselkedési módok. Azt, hogy van változás, jól mutatja, hogy ez ügyben több ezer fiatal is kimegy tüntetni. Ez nagyon pozitív, de messze nem elég, hogy érdemi változás történjen.

Mivel károsítjuk legjobban a környezetünket Magyarországon?

Az éghajlatváltozás mellett a lakossági szilárd tüzelés, égetés okozza a legnagyobb környezeti gondot. A szemétégetés káros hatásaira és a nem megfelelő fűtőanyagok használatának romboló hatásaira is felhívjuk a figyelmet, mivel napjainkban Magyarországon a legnagyobb környezeti problémát ezek okozzák.

Rengetegen égetnek műanyagot, használt ablakkereteket, mindenféle egyéb hulladékot, ami szigorúan tilos és büntetendő, továbbá rendkívül egészségkárosító hatású. A másik nagy probléma a szénnel való fűtés, ráadásul leginkább a rendkívül gyenge minőségű lignitet használják fűtésre. Fával tüzelni is környezetszennyező sajnos, de nem is ez a legrosszabb, hanem amikor nem megfelelően kiszáradt fával gyújtanak be, hiszen a vizes fa égetése sokkal szennyezőbb, mint a száraz fáé. Ezért az egyik kampányunk a szemétégetés káros hatásaira és a nem megfelelő fűtőanyagok használatának romboló hatására hívja fel a figyelmet.

 

 

Milyen más kampánnyal igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a környezetszennyezésre?

Foglalkozunk a közlekedési légszennyezés csökkentési lehetőségeivel. Az éghajlatváltozást okozó szennyező anyagok kibocsátásának mérséklését is szeretnénk elérni, számos javaslatunk és programunk van ezen problémák megoldásának elősegítésére.

Milyen légszennyező anyag a leginkább káros az emberi szervezetre?

Elsősorban azok a rendkívül apró részecskék, amik a fűtés, a közlekedés és más emberi tevékenység során kerülnek a levegőbe. Ezek bejutnak a az emberi szervezet legeldugottabb zugaiba is, és ott különböző kóros elváltozásokat okozhatnak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente mintegy 13.000 ember hal meg idő előtt ezen részecskék miatt, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből.

 

 

Hogyan lehetne ön szerint a probléma fontosságára felhívni az emberek figyelmet?

Több módszer is van az emberek viselkedésének megváltoztatására, ezeket együtt kell alkalmazni. Nagyon fontos a felvilágosítás, tájékoztatás, erre a jelenleginél nagyságrendekkel több pénzt kellene fordítani. Ezzel párhuzamosan alkalmazva igen hatásos az anyagi ösztönzés: a szennyező tevékenység kerüljön sokkal többe, mint a környezetbarát viselkedés, tehát például jóval drágább legyen autózni, mint tömegközlekedéssel utazni, vagy a környezetkímélőbb fűtési mód legyen olcsóbb a környezetkárosítóbbnál. További eszközök az adminisztratív intézkedések – erre példa az, amit említettem, a lakossági hulladékégetés megtiltása (ez utóbbinak természetesen csak akkor van hatása, ha a szabályokat megsértőket komoly pénz- vagy egyéb büntetéssel sújtják).

A cikket olvasó lelkes környezetvédők hogyan próbáljanak meg hatást gyakorolni környezetükre?

Nagyon fontos az egyéni példamutatás. Még ennél is fontosabbnak tartom, hogy az emberek fogjanak össze, hiszen közös fellépéssel sokkal könnyebb küzdeni az egészséges környezetért, mint ha ezt mindenki külön-külön tenné meg. Világszerte, így Magyarországon is sok kisebb-nagyobb, a környezet védelméért dolgozó civil szerveződés létezik, ezekhez kell csatlakozni, vagy akár újat létrehozni.

Bernhardt Dániel

 

Szeretnél csatlakozni a Levegő Munkacsoporthoz?

Írj nekik bátran a levego@levego.hu címre.

Támogatni szeretnéd a szervezet tevékenységét?

Erre a bankszámlára tudsz utalni: 16200223-10030620

További információért látogass el a www.levego.hu weboldalra.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb