Hírek

Letiltotta az Instagram a homofób csecsen elnököt

Mind a Facebook, mind az Instagram felfüggesztette a csecsen elnök, Ramzan Kadirov fiókját. Az emberi jogi jogsértéseket elkövető orosz vezetők ellen az amerikai kormány újabb szankciókat léptetett életbe, ezt követően tiltották le Kadirovot a közösségi oldalak.

 

 

A washingtoni szankciók kiváltó oka azok a beszámolók lehettek, amik szerint Csecsenföldön az állami szervek hajtóvadászatot indítottak a melegek ellen, és orosz jogvédők az LMBTQ közösség ellen elkövetett népírtással vádolják.

Kadirov felháborodottan reagált a kitiltásra a Twitteren, utána pedig azt bizonygatta, hogy őt ugyan nem érdekli az egész.

Április elején kezdett el foglalkozni a nemzetközi sajtó a Novaja Gazeta ellenzéki orosz napilap hírével, amely szerint tucatjával tüntetik el a meleg férfiakat Csecsenföld utcáiról a helyi hatóságok. Orosz jogvédők értesülése szerint a rendfenntartók begyűjtenek minden 16-65 év közötti, „nem tradicionális szexuális orientációjú” férfit. Számuk elérheti több száz főt. A begyűjtés menetéről és az azt követő borzalmakról beszámoltak a túlélők, akik nem sokkal szabadulásukat követően felvették a kapcsolatot az Orosz LMBT Szövetséggel.

Egy anonimitást kérő férfit állítása szerint őt az államvédelmi hatóság munkatársai hurcolták el homoszexualitás gyanújával. Kihallgatása egy hetet vett igénybe. A kihallgatások helyszínén másik harminc férfivel volt egy szobába összezárva, ételt csak nagyon ritkán kaptak. Kihallgatói házilag összeeszkábált elektromos székbe ültették és elektrosokkal kényszerítették nevek kiadására. Olyan férfiak nevére, akik szintén melegek. Hogy aztán őket is letartóztathassák és kihallgathassák.

Csecsenföld tragédiájáról szóló összefoglaló cikkünk IDE KATTINTVA olvasható, a részletes hírfolyam pedig ITT található.

 

(PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb