Nagyvilág

Letiltotta a Youtube az egyik legveszélyesebb, átnevelő terápiákat népszerűsítő csatornát

TB Joshua alapítója és vezetője a Zsinagóga, Minden Nemzet Temploma nevű nigériai keresztény egyháznak. Az online térben is rendkívül aktív prédikátort hatalmas tömegek követik a közösségi médiában, az egyik legvagyonosabb egyházi vezetőnek számít az egész világon.

Ezért sem lényegtelen, milyen tartalmat és ezek keretében milyen gondolatokat oszt meg követőivel. Az openDemocracy az elmúlt időszakban számos, a TB Joshua Ministries Youtube-csatornán található videót jelentett az oldal alapelveibe ütközőként. A YouTube nem sokkal később úgy döntött, gyűlöletbeszéd miatt egy az egyben letiltja a csatornát.

 

TB Joshua | Fotó: Pinterest

 

De mi is szerepel pontosan e videókban? A férfi rendszeresen állítja, képes “gyógyítani” a melegeket és leszbikusokat, pontosabban szexuális orientációjukat. Az egyik – már nem elérhető – felvételen például az látható, ahogy TB Joshua egy nőt legalább tizenhat alkalommal megüt, miközben azt hangoztatja, hogy a nőt megszállta egy “démon”. Egy héttel később a nő visszatért és állította, már semmiféle “vonzalom” nincs benne más nők iránt.

Az átnevelő, vagy másnéven reparatív terápia tudományos megalapozottságot nélkülöző célja, hogy az LMBTQ-fiatalokat heteroszexuálissá “nevelje”. Bár a világ egyre több pontján kerülnek betiltásra, különösen a kiskorúaknak szántak, ahol többnyire szülői nyomásra történik mindez, sajnos még mindig fájóan sok országban lehet őket büntetlenül szervezni. A módszerek változatosak, imától egészen elektrosokk terápiáig terjed az eszközök skálája.

Az openDemocracy szerint 2016 és 2020 között legalább hét, az átnevelő terápiákat propagáló videó került fel a csatorna kínálatába. A szervezet a Facebookkal is felvette a kapcsolatot, ahol a lelkésznek 5.6 millió követője van és az egyik 16 perces videóban azt mondja egy férfinak, hogy “női démon szállta meg.” A felkavaró felvétel nem ér itt véget: az egyház több munkatársa levágja a férfi raszta tincseit, aki ezután közli, hogy többé nem érez vágyat férfiak iránt.

Bár a felvétel azóta lekerült Facebookról, az oldal maga ugyanúgy elérhető. Sőt, az egyház petíciót indított, amellyel szeretnék elérni, hogy a YouTube-csatornát is visszakapják.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb