Nagyvilág

Letartóztattak egy lengyel fiatalt, amiért krétával üzent a homofóboknak

Letartóztattak Lengyelországban egy tinédzsert, amiért krétával írt a járdára az LMBTQ-közösséget támogató szavakat. Mindez szeptember 17-én történet és Malwina Chmarát Toruń óvárosában, egy templom előtt fogta el a rendőrség.

A Bydgoszczból származó aktivista arra lett figyelmes, hogy a piactéren emberek gyülekeznek, akik homo- és transzfób transzparenseket tartanak a kezükben – számol be a TVN24 hírcsatorna. A hölgy a csatornának elmondta: “Ezeket az embereket a pedofilokhoz hasonlították“.

A 17 éves tiltakozása kinyilvánításaként sárga krétával azt írta a templom előtti járdára, hogy “hagyják békén az LMBTQ embereket“. A hírcsatorna szerint Chmara elismerte, hogy pedofíliával vádolt papok neveit is felírta a járdára. A rendőrök hamar megjelentek, elkérték az igazolványát, majd bementek a templomba, hogy a papokkal is beszéljenek.

Fél órát vártam, mire a rendőrség úgy döntött, hogy őrizetbe vesznek. Nem voltam agresszív, nem próbáltam menekülni, a rendőrök megbilincseltek és az autóhoz vonszoltak. A letartóztatás teljes időtartama alatt meg voltam bilincselve“. Az incidensről készült felvételeken négy rendőr áll a járdán ülő tinédzser fölött. A rendőrök ezután a rendőrautóhoz vonszolták.

Chmara a Facebookon tette közzé a videót, és arra ösztönöz másokat, hogy ne féljenek kiállni az LMBTQ+ jogokért.

 

 

Ha valaha is azt akarjuk, hogy bármi történjen, lázadnunk kell. És persze a rendőrség megpróbálja majd megakadályozni ezt… Még nem hallottam olyan jelentős társadalmi változásról, amely a társadalom, a rendőrség és a kormány teljes jóváhagyásával történt volna” – írja a bejegyzésben. “Hiszem, hogy ha mozgósítunk és elkezdünk cselekedni a rendszerszintű változásért, mindenki a saját eszközeivel, akkor képesek leszünk egy másik világot teremteni. Megállíthatatlanok vagyunk. Egy másik világ lehetséges.

A 17 éves Chmarát a rendőrségre vitték, és a lengyel szabálysértési törvény 63. cikkének megsértésével vádolják. A 63. cikkely tiltja “reklámok, plakátok, szórólapok, feliratok vagy rajzok elhelyezését nyilvános helyen az említett hely kezelőjének beleegyezése nélkül“.

A lány pénzbírságra számíthat, az eset pedig sokakat felháborított. A lengyel LMBTQ aktivista, Bart Staszewski – akivel korábban a Humen is készített interjút – a PinkNewsnak így nyilatkozott: “A rendőrség nem védi a polgárokat, hanem ellenük van. Mint látható, nem kell orosz vagy magyar homofób törvény ahhoz, hogy megfélemlítsék a polgárokat”.

Staszewski elmondta, hogy a következmények ellenére egyre több fiatal áll ki az LMBTQ közösség mellett.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb