Lifestyle

Leszbikusság = monogámia? – A klinikai szakpszichológus válaszol

Fejlettebb érzelmi világ, szorosabb lelki kötődés, elmélyült kapcsolat. Sokszor hallottam már ezeket a szavakat a nők általános jellemzésére, és így a leszbikus párkapcsolatokra is. Bár véletlenül sem a  „leszbigyűlölő” melegek táborát erősítem, bevallom, nekem sem esik jól, ha azt mondják: valódi, érzelmekben gazdag párkapcsolatra csak két nő képes igazán. Ugyanakkor elgondolkodtató felvetés, hiszen azt már mind tudjuk, hogy a női és a férfi agy működése között bizonyítottan vannak különbségek, és általában az érzelmeket is intenzívebben élik meg a nők, mint a férfiak. Ám mi a helyzet hűség terén? A csalfaság a nőkben csakúgy ott lapulhat, mint a férfiakban, ha pedig borul a bili, akkor máris lőttek az idillnek. Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológussal készített előző interjúm után nem hagyott nyugodni a gondolat:

Mi a helyzet a monogámiával két nő kapcsolatában?

A monogámia jellemzőbb két nőnél, mint két férfinél, vagy akár egy heteroszexuális kapcsolatban. A nőknek általában fontos, hogy lelkileg ráhangolódjanak a másikra, ehhez pedig idő kell. A férfiakkal ellentétben, akiket a tesztoszteron hajt, és akikre így jellemzőbbek az érzelemmentes, intenzív szexkapcsolatok, a nőket az ösztrogén a szorosabb érzelmi kötődés felé tereli, amire szükségük van az intimitás megéléséhez. Ebből következik, hogy a monogámiára is képesebbek.

 

 

Mégis vannak nők, akik belemennek egyéjszakás kalandokba…

Ha egy nő potenciált lát egy férfiban, hajlamos elcsábulni, ám kevesen vannak azok, akik ilyen alkalmakkor eljutnak az orgazmusig. Ők jellemzően utána többre vágynak, az orgazmus ugyanis nagyon összefügg az érzelmi összehangolódással, ami két nő esetén mindkét félnek fontos. Ebből következik, hogy a leszbikus nők körében nem jellemzőek az egyéjszakás kalandok. Ha ugyanis van egy érzelmi gát és nincs kötődés, akkor a fizikai élvezet sem olyan, amilyennek lennie kellene. Lehet, hogy egy idő után kipróbálják, hogy közösen bevonnak valakit a kapcsolatukba, de hogy ez folyamatos lenne, az nem jellemző. Ha nem tudnak ráhangolódni testileg és lelkileg, szükséges rosszként élik meg az aktust.

Milyen okai lehetnek annak, hogy egy leszbikus pár úgy dönt, bevon egy külső, harmadik félt?

Ugyanaz, mint bármilyen más kapcsolatban: a kíváncsiság, vagy ha szexuálisan fel akarják frissíteni a kapcsolatukat. Több év együttlét után egy leszbikus párkapcsolat, hasonlóan a hetero- és homoszexuális kapcsolatokhoz, ugyanúgy ellaposodhat, unalmassá válhat. Ettől függetlenül a leszbikusoknál nem jellemző, hogy bevonnának mást az intim körbe.

Akkor nem is beszélhetünk teljes mértékben nyitott kapcsolatokról?

Nyitás akkor merülhet fel, ha a kapcsolat ellaposodik, érzelmileg unalmassá, sivárrá válik, és a szexuális aktivitás is csökken. Ugyanakkor veszélyes játék, mert nagyon sok kérdést felvet például a féltékenységgel kapcsolatban. A nő ugyanis birtokolni akar, ha pedig a kapcsolat eljut a nyitásig, a leendő partnerrel való kapcsolat valószínűleg többről fog szólni, mint a szexről, hiszen ahogy már említettem, ahhoz egy nőnek általában erősebb érzelmi kötődésre van szüksége. Ez esetben pedig már nem nyitásról, hanem hűtlenségről beszélhetünk, akárcsak egy megcsalás esetében. ha ugyanis egy nő megcsalja a párját, azt általában nem szexuális, hanem érzelmi alapon teszi, tehát nem pusztán félrelép, hanem hűtlenné válik. Ez pedig a végét jelenti a párkapcsolatnak. Egy leszbikus kapcsolatra ugyanakkor nem jellemző, hogy érzelmileg ne kapnák meg egymástól a felek azt, amire szükségük van.

 

Skultéti-Szabó Katalin

 

Vannak nagyon férfias és férfiasan viselkedő leszbikus nők is. Rájuk is hasonlóképpen jellemző a monogámia?

A leszbikus nők esetében is jelen van a maszkulinabb és a femininebb vonal. Előbbieket jobban mozgathatja az érzelmektől mentes, üres szex gondolata, ám náluk sem ez a jellemző. Bár a viselkedésük lehet férfiasabb, bennük is női hormonok munkálkodnak, ők is elköteleződésre vágynak. A vállalt maszkulinabb szerep miatt lehet, hogy könnyebben belemennek egyéjszakás kalandokba, de nem jellemző rájuk olyan intenzív szexuális élet, mint a férfiakra. Inkább érzelmi alapon működnek, így nagyobb valószínűséggel is kezdeményeznek folytatást egy kalandot követően.

Mit lehet tenni, ha a pár már nem lát hosszútávú lehetőséget a kapcsolatban?

Ha elhidegülnek egymástól, nem feltétlenül a nyitás a megoldás. Mindenki a saját kapcsolatában érzi, hogy mi hiányzik belőle, mi okoz problémát. Próbáljuk racionálisan mérlegelni, hogy nekünk mi a legjobb, és mi a még elfogadható kompromisszum! Hagyjunk magunknak időt, és ne a pillanatnyi érzelmeink alapján döntsünk!

Máthé Bence

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin